Dolprop – blivande svensk världssensation?

Hamnen.se har tidigare rapporterat om innovatören Thomas Jemt och hans Dolprop, fenan som ska utmana propellern och bli det nya stjärnskottet inom framdrivning. Nu är frågan – hur går det egentligen?

Han heter Thomas Jemt, har varit innovatör på heltid i över 20 år och har fler patent i bagaget än han själv kan hålla reda på.

Några exempel är ett avancerat och väl etablerat system som håller tåg isfria, en robot som tvättar flygplan och ytterligare en som tvättar flygplansfönster.

All kraft på Dolprop
Men ingen av dessa innovationer har så fullständigt slukat hans uppmärksamhet och intresse så som Dolprop, ett alternativt framdrivningssystem som han hoppas och tror ska kunna utmana och i vissa fall ersätta propellern.

Intervju med Thomas Jemt på allt båtmässan Allt för sjön förra våren.

Det ovan sagda framgick i en intervju som Hamnen.se gjorde med innovatören på båtutställningen ”Allt för sjön” förra våren. En intervju som sedan har engagerat många. 

Thomas Jemt tror sig ha något stort på gång.

Men nu är frågan – vad har hänt sedan dess?

– Jag ska villigt erkänna att det var motigt under en period då jag brottades med problemet att min fena – till skillnad från en roterande propeller – dras med en ojämn kraftöverföring som gör att fenan står stilla ett ögonblick när den vänder och det var ett problem, säger Thomas Jemt.

Genombrottet! En fjädringsmekanism på fenan.

Imperfekt? Det VAR ett problem?

– Ja för sedan kom jag på att någon slags fjädrande infästning av fenan skulle kunna vara lösningen. På så sätt släpar fenans rörelse efter själva mekanikens rörelse. Vinsten är att fenan får en mer vinkande rörelse och är då fortfarande på väg upp medan själva mekaniken har hunnit vända och är på väg ner. Och tvärt om. På så sätt får man en jämnare och ännu mer effektiv kraftöverföring.

Heureka – typ?

– Ja, jag kanske inte ropade det rakt ut men det var verkligen ett genombrott. Man kan säga att fjädringen på Dolprop fungerar som ländryggen på en flasknosdelfin. En viktig detalj som jag hade missat.

Flasknosdelfin?

– Ja, flasknosdelfinen är en stor förebild i mitt arbete. Den väger ungefär 240 kilo, har en helt osannolik prestanda och accelelererar från noll till trettio knop på två meter med en energi som bara motsvarar en hästkraft.

Han fortsätter:

– Ett annat tydligt exempel på effektiv fendrift är fridykare som tar sig ned till hundra meters djup med obefintlig energiåtgång. Det kan de bara göra tack vare sina simfötter – ja alltså också en slags fendrift.

Today’s test shows that the tilted fin create lots of swirls and bubbles when moving in very slow speed, but seems to be working better when the water flow increase around the fin. Summary, it seems that the evolution had decide,either a dolphin or a shark?!

Publicerat av Dolprop den 11 augusti 2016

Uppdatering! Nytt videoklipp med Dolprop på en elsnurra från Minn Kota.

Men har ditt hårda arbete resulterat i något som gagnar vanligt båtfolk ännu?

– Ja, jag har tagit fram ett kit som passar Minn Kotas elmotorer. Det tar max tio minuter att ersätta propellern med min fena och med allt vad det innebär av fördelar.

Ja, vilka är fördelarna egentligen?

– Det är en mer effektiv framdrivning med ett oslagbart grepp i vattnet utan vare sig slip eller kavitation. Det är också säkrare eftersom fenor inte fastnar i linor eller skadar någon som kommer för nära. Men framför allt är gången helt ljudlös under vattnet vilket jag tycker är den största vinsten.

Vem bryr sig hur det låter under vattnet?

Hela det marina livet faktiskt. Det är en stor drivkraft för mig i mitt arbete. Speciellt känsliga är valarna i världshaven som tappar orienteringen, kommunikationen och därmed också livsgnistan av propellerljud. Kalvarna simmar vilse och de vuxna valarna begår kollektiva självmord.

Tar valarna sina liv?

– Ja, det finns forskning som visar att det är propellerljudet som gör att valar strandar och dör. Tidigare var detta beteende en gåta men detta ljud är så pass plågsamt för valarna att de hellre går i döden. Discovery Channel har gjort en skrämmande dokumentär om detta fenomen.
(Länk till trailern samt länk till hela dokumentären, reds. anm.)

Så vad krävs nu då för att du och Dolprop ska få det stora genombrottet?

– Jag har fått många ryggdunkar och glada tillrop från världens alla hörn. Det har bland annat varit forskare och professorer på olika universitet och högskolor som har använt stora ord som ”blivande succé” och ”världssensation”.

– Och det är ju roligt. Men nu växer behovet av en stark finansiär som tror på detta eftersom mina egna medel från tidigare innovationer inte räcker hur länge som helst. Det där med marknadsföring är verkligen inte min grej, avslutar Thomas Jemt.

Komplettering gjord 2014–12–14: Den högst relevanta frågan om hur man backar med Dolprop ställdes blixtsnabbt av Jarl Modén och därefter av flera alerta läsare. Se Thomas Jemts svar i kommentarsfältet nedan.

Se också:
Dolprop fendrift – ny utmanare till propellern.
Sven Yrvind – om det fenomenala med fendrift.