Dödsolycka i Formel 2

Italienska Formel 2-föraren Paolo Zantelli, 48, omkom i söndagens uppgörelse om EM-guldet. 


Han kraschade och fick en så pass hård smäll mot bröstet att hjärtat stannade.

– Det är oerhört tungt, säger svenske Erik Stark som vann tävlingen.

Det var direkt efter en start som Paolo Zantellis båt slog ihop med en konkurrent. Båten tog luft och slog runt.

Airbagen som sitter vid cockpiten och ska lyfta fören ovan ytan direkt efter en krasch, ska inte ha slagit ut. Istället verkar den ha lossnat från båten.

Paolo Zantelli sägs ha avlidit av en hård smäll mot bröstkorgen men vad som hände exakt är fortfarande inte utrett. 

Vanligt med krascher
Att F2-båtar kraschar är långt ifrån ovanligt. Det händer nästan i varje race. Om vurpan sker på tidsträningen hinner teamen ofta att mecka ihop sin båt till själva racingen ska börja. Och föraren behöver mer eller mindre bara torka och lugna ner sig lite innan hen kliver ner i cockpit och gör sig redo för start igen.

– I den här typen av krasch, när det inte är fler inblandade, så ska detta bara inte kunna hända, säger Erik Stark som vann EM-guld i helgens tävling.

Erik vurpade själv dramatiskt i förra årets EM-deltävling på Riddarfjärden i Stockholm. Men han kom på benen direkt och vann sen hela tävlingen.

Sitter som i ett skruvstäd
Förarna sitter fast väldigt hårt i formgjutna kolfiberstolar och kan i princip bara röra på benen, armarna och lite på huvudet. Bältena är som skruvstäd och att slå i bröstkorgen är omöjligt om inte utrustningen går sönder eller om den inte knäppts ordentligt.

– Vad som exakt hände är fortfarande bara spekulationer. Det var en vanlig startkrasch där Paolo fick ett svårt lyft men det gick egentligen inte så fort, säger Erik.

Vann EM-guld
Innan olyckan vann Stark och hans team tre heat i rad och det räckte för att ta hem EM-guldet.

Paolo Zantini var hans närmaste konkurrent.– Vi hann vara glada en liten stund. Sen hände detta. Det kändes oerhört tungt att lämna tävlingen med detta i minnet. Hur påverkar det här dig personligen?

– Det är jäkligt tungt. Han var en bra polare och vi har kört i samma cirkus i flera år nu. Vi var hårda mot varandra på banan men alltid kompisar när racingen var över.


Påverkar det din racingkarriär?
– Jag kommer ju inte sluta att köra men visst sätter det sig i bakhuvudet. Nästa steg är att ta reda på vad som hände och lära av det.

Paolo ZantelliFör bara en vecka sedan vann 48-årige Paolo Zantelli (th) EM-deltävlingen i Nottingham.