Död späckhuggare funnen i småbåtshamnen i Billdal

Det var i söndags morse som en cirka fem meter lång död späckhuggare hittades vid Killingsholmen i Billdal. Ett spektakulärt fynd, förstås, som har lockat många nyfikna.

Spackhuggarde_Hunnebostrand
Det var i söndags morse som en cirka fem meter lång död späckhuggare hittades vid Killingsholmen i Billdal. Ett spektakulärt fynd, förstås, som har lockat många nyfikna.

Inte sedan 1800-talet har en död späckhuggare hittats i våra svenska vatten. Så lät det i våras när Hamnen rapporterade om den döda späckhuggaren som hittades vid en brygga i Hunnebostrand.

Nu har det skett igen och den här gången gäller det en bjässe på cirka fem meter som har hittades när den låg och guppade i vågorna längst in vid en av småbåtshamnen vid Killingsholmen i Billdal söder om Göteborg.

”Man blir chockad”

– Man blir chockad över hur stora de är, den är verkligen rejäl och har uppenbart varit död ganska länge. Den har tappat flera tänder men det är helt klart en späckhuggare, säger säger marinbiologen Björn Källström till SVT Nyheter.

Det minst sagt tärda kadavret har inte bara antagit en beige-/rosaaktig färg utan spred också en obehaglig stank omkring sig. Enligt uppgift ska kadavret ha siktats redan två dagar tidigare men då i Vrångö i Göteborgs skärgård. Därpå ska förra helgens oväder ha fört den vidare till den nya fyndplatsen i Billdal.

Ström av nyfikna

Späckhuggare är inte bara intressanta för den ström av nyfikna som kom för att beskåda den illa medfarna bjässen utan också för många institutioner till exempel Statens veterinärmedicinska anstalt och Naturhistoriska riksmuseet.

Provtagningar väntar

Nu väntar provtagningar varpå ärendet kommer att hanteras av Länsstyrelsen. Inledningsbilden är tagen i ett annat sammanhang.