Diva 24 DC – ny svensk dagseglare

Diva_24_puff
Nya Diva 24 DC från Bernt Lindquist

Diva_24_puffSvenska Diva bygger sin minsta båt någonsin – en dagseglare som ska vara både snabb och bekväm och helt enligt senaste trenden fungera fint att segla ensam. Konstruktören Bernt Lindquist står bakom både Diva och Campus. Nya Diva 24 kanske är det bästa av två världar – en lätthanterlig lyxCampus?

I pressmedelandet om nya Diva 24 DC säger säljarna att ”Diva alltid har varit synonymt med fina seglingsegenskaper, enkel hantering och innovativa lösningar”. Det håller vi med om och hoppas att de nu lyckats föra över Divakänslan till den nya lilla 24-fotaren.

Vid en första anblick känns den väldigt lik den senaste Campusen med modellnamn 7.4.

Och det är inte fy skam. Vi har testat den tidigare och konstaterat att den har ett flertal smarta lösningar och är en snabb och kul seglare.

Bernt Lindquist har designat alla Diva- och Campusbåtar. Så här säger han om sin senaste skapelse:

– Den nya Diva 24an har allt det positiva med en Diva, nedkokat till ett koncentrat för att bjuda seglingsupplevelser. Här är fullt fokus på seglingsegenskaper, komfort på däck och enkel hantering.

Diva 24 är optimerad för dagsegling. Den ser ut att vara en härlig cruiser där en kunnig seglare kan ta med ett gäng ej seglingskunniga kompisar och ge dem en avslappnad seglingsupplevelse, tack vare att rorsman enkelt kan sköta allt från sin sittplats.

– Sittbrunnen det viktigaste ombord, Diva 24 har två stycken. Akterut en effektiv brunn där rorsman har högsta komfort under segling och själv når alla funktioner på klassiskt Divavis. Den främre brunnen ger plats åt en aktiv besättning såväl som en oöverträffad komfort för de som bara vill åka med och njuta, säger Bernt Lindquist och fortsätter:

– Nya Diva 24ans skrov har linjer som ger maximal fart på kryss såväl som undanvind. Kölen sticker djupt i nedfällt läge och ger höjd och stabilitet. Konstruktionsmålet har varit att oavsett erfarenhet skall seglaren känna största seglingsglädje i nya Diva 24 DC.

Pressreleasen berättar om surfar i 14 knop med gennaker eller spinnaker, vilket borde vara fullt möjligt. Vi har ju tidigare testat Campusen och tyckte att den var riktigt livlig.

– Diva 24 är en ny sorts båt som erbjuder nya möjligheter, en båt du lätt seglar ensam men med plats och trygghetskänsla för vänner, barn eller barnbarn. Diva 24 DC tar dig in i vikar dit ingen annan når. Får du lust att övernatta på din favoritö finns möjlighet till fyra fullängdskojer, pentry och wc.

Diva 24 har fällköl och om den ärvt exakt samma funktion som Campus 7.4 har den säkerligen en fördel mot flera konkurrenter. Den går nämligen att veva upp helt och hållet, vilket gör båten enkel att traila.

Det går att utrusta båten med fyra kojer och för den som vill också vill få snipkänslan och nyttja den som en lättdriven motorbåt går det att montera en dieselmotor.

– Segling är nära naturen, att känna den friska vinden skapa kraften som driver båten genom vattnet fram mot nya mål, är något av seglingens höjdpunkter. Med Diva 24 kommer du närmare natur och vatten. Det smidiga formatet gör att du känner kontakt med havet och den vikbara kölen ger ett grundgående på 30 cm och du får drömviken för dig själv. Som seglare kan du uppleva hela arkipelager i utskärgårdarna som tidigare inte var möjliga att nå. Trailerbarheten ger också möjligheter att besöka exotiska platser som norrlands sjöar, Finlands fantastiska sjösystem eller ta en tur i Egeiska havet. I Diva 24 kan du bo i båten även på vägen under långresan, avslutar Bernt Lindquist.

Data:
Längd över allt 7,54 m   
Skrovlängd 7,26 m    
Bredd 2,54 m   
Djupgående ca. 0,28 / 1,86 m  
Deplacement ca. 1000 – 1300 kg beroende på utrustning   
Vikköl ca. 300 kg  
Storsegel 17,50 kvm / 18,7 kvm   
Fock 10,3 kvm /  11,8 kvm  
Kojer 4 st.      
Rekommenderad motor 5 kw / 6 hk
Pris: 285 000 kr, inkl standardsegel.

23G

23C

23A

Här är några konkurrenter:
Campus 7.4

https://www.youtube.com/watch?v=Pp-yorGhQyU

Comet 26

Elan 210