Dahlbergs – "bästa husvagnen är en båt"

Semester med en husvagn bakom bilen är bra. Men semester med en bobar båt på dragkrogen är ännu bättre. Det tycker familjen Dahlberg som numera satsar helhjärtat på det senare med alla fördelar som det innebär.

Det var under en semester med husvagn genom Europa som familjen Dahlberg fick sin idé. De såg visserligen många husvagnsekipage. Men också hur många tyskar och sydeuropéer kom farandes med sina båtar på släp.

Sagt och gjort. Det har nu gått två år sedan de bytte ut sin husvagn mot en Örnvik 640 Weekend på trailer. I samma stund öppnades nya dörrar till äventyret. Båten är lagom stor för fyra personer att bo i. Såväl på land på en campingplats som  på sjön. Men båten är samtidigt så pass smidig att den är lätthanterlig vid sjö- och torrsättning.

– Förra sommaren körde vi vår 7,5 meter långa båt hela vägen ner till Kroatien. Vi fick en del uppmärksamhet, eftersom vår båt  är lite större än de flesta andra båtar som folk har med sig på campingplatser, berättar Ulf.

Familjen Dahlberg är rörande överens om att båtsemestern i Kroatien var en av de bästa de haft. De reste runt bland vackra hamnstäder och varvade stadsmiljö med ensamma vikar.

– Vår favoritö är Rab. Där är det fantastiskt vackert och hit kommer vi att återvända. Hela skärgården runt Krk är fin. Just kombinationen av vacker natur, kristallklart vatten, service på toppnivå och härligt väder, är smått oslagbar, menar Ulf.

Till årets sommarsemester satsade familjen på att utforska Dalslands kanaler – och samtidigt skaffa sig en gedigen erfarenhet av att slussa.

– Men tyvärr hade vi otur med vädret, då vi hade tidig semester i år. Det regnade i stort sett varje dag under våra två veckor. Vi sjösatte i Vänersborg och tog oss med båten till Köpmannebro. Sedan fortsatte vi resan längs kanalen och genom 25 slussar upp till Östervallskog,

Den stora fördelen med att ha en båt istället för en husvagn med sig på semestern är att det blir mer flexibelt. Man trailar bara båten till de områden man vill utforska och har allt med sig ombord redan från början.

– Vi har båten redo på trailern hela tiden och vi brukar även åka ut under långhelger. Oftast kör vi till nya platser för att se oss om. Dessutom slipper vi kostnaden för en fast båtplats avslutar Ulf.

Läs hela artikeln om familjen Dahlbergs trailerbara båtliv på Upptäck båtlivet.