De vann Roslagsloppet med sju sekunder

Efter 120 sjömil och med en snittfart på 80,16 knop lyckades Johan Rehn (t.h) och navigatören Jussi Myllymäki ta totalsegern med den minsta segermarginalen i tävlingens 53-åriga historia.

Första gången som Johan Rehn deltog i Roslagsloppet var redan 1981. Då tvingades han bryta och sedan höll han sig borta från båtracingsporten i 30 år.

2010 började han tävla igen och nu lyckades han alltså ta totalsegern i Roslagsloppet med den tredje snabbaste snittfarten och den minsta marginalen sedan det första Roslagsloppet arrangerades 1962. Det var också första gången som en finne vann loppet.

Båten är en Twister 24 med en Mercury 200 XS på akterspegeln som, när den är intrimmad för långdistanslopp, är god för ungefär 94 knop.

Johans Twister 24 med en Mercury 200 XS är god för 94 knop.

Hamnen.se får en pratstund med Johan Rehn:

Överraskad?
– Ja och nej. Det är klart att en seger kommer helt oväntat eftersom konkurrensen är så stor och allt kan hända men jag hade en god känsla inför loppet.

Berätta om taktiken och om hur du upplevde racet.
– Vi ledde större delen av den första halvan av racet, eller den södra delen av banan, om man säger så. Men så lyckades Marcus Johnsson med sin navigatör Tomas Holmström köra om oss precis innan Väddö kanal där man går i mål efter första etappen.

– På norra delen låg vi precis bakom dem hela vägen tills de gjorde en liten navigeringsmiss och vi lyckades gå förbi. Sedan var det tät kamp ända till mållinjen men vi lyckades som sagt komma sju sekunder före.

Gjorde ni några missar?
– Nej. Det var väl därför vi vann. Min navigatör, Jussi Myllymäki, har stor del i den här segern och Roslagsloppet är verkligen mer av navigatörernas race än andra tävlingar.

Vad gör dig till en bra båtförare?
– Rutin. Jag har mycket rutin trots att jag tog ledigt från racingen en lång tid. Det är som att cykla. Man lär sig och så sitter kunskapen där sedan.

Vad har du för målsättning nu?
– Vi ska köra de sista deltävlingarna i Finska mästerskapet och sedan är säsongen slut. Nästa år kommer jag nog att tävla lite mindre. Men jag kommer att ställa upp i Roslagsloppet.
Man måste ju försvara sin titel, vet du.

Mer om Roslagsloppet 2015 här.