De utses till årets sjöräddare – ”En enastående insats”

Efter att de övervunnit alla odds och räddat en haverist ur isande kallt vatten prisas nu tre sjöräddare. I år är det Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson som får den frivilliga organisationens kanske finaste utmärkelse.

Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson från stationen på Rörö utses till årets sjöräddare efter sin heroiska insats en kall januarikväll 2023. På bilden syns de tillsammans med haveristen Morgan.
Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson från stationen på Rörö utses till årets sjöräddare efter sin heroiska insats en kall januarikväll 2023.

Det är en kall januarikväll när larmet når de frivilliga sjöräddarna på Röröstationen. Inom ett par minuter är de iväg med Rescue Mercedes Sanne Eliasson. Informationen är knapp och är det enda meddelandet man fått ör ”Nöd, tar in vatten” samt en positionsangivelse vid grundet Bockskärsbådan i inloppet mot Göteborg.

I takt med att sjöräddarna ombord på räddningskryssaren kommer närmre haveristen ser de ljus från den redan pågående insatsen. Sjöfartsverkets helikopter och en färja från Stena Line är redan på plats.

– Jag kan sträckan eftersom jag kör den nästan varje dag. Nu ser jag ett litet ljusblänk på ett ställe kanske 100 meter bort där det brukar vara kolmörkt, säger Thomas Andreasson, en av de prisade sjöräddarna som den aktuella dagen är ute på sin allra första skarpa insats.

Det Thomas ser är lampan på en mobiltelefon som sträcks upp ur vattnet av en haverist som ligger i sjön. Motorbåten hade sprungit läck och sjunkit snabbt och mannen är på väg att förlora medvetandet i det iskalla vattnet.

Med en gemensam kraftansträngning får sjöräddarna upp mannen i båten där de för allt för att få upp hans kroppstemperatur. Under färden in mot land möter en ambulansbåt upp och haveristen kan själv ta sig över till den uppmötandet båten som sedan för honom till sjukhus.

– Det kunde ha slutat riktigt illa, men tack vare omständigheterna gick det väldigt bra. Vi samspelade fint ombord och hade nytta av att vi känner till området och förutsättningarna. Jag imponerades också av haveristens stora lugn i den farliga situationen, säger sjöräddaren Anna Bertrandsson Littke.

Prisas för sin insats

Under tisdagen annonserades det att det var just Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson som skulle tilldelas Sjöräddningssällskapets årliga utmärkelse.

I motiveringen skriver man:

”En människa ligger ensam i mörkret i januarikallt vatten. Då är det bråttom. Tack vare ert fokus, er uppmärksamhet och erfarenhet kunde ni rädda ett liv. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad medmänsklighet betyder när det är fråga om liv och död.