Därför vill alla se robot-drottningens båtannons

Tugboat montageNovembers mest klickade båtannons var den om Alfred. Orsaken är att denna isbrytare också är en av Stockholms ballaste bostäder och att det är unga robotbyggande världskändisen Simone Giertz som försöker sälja den genom en väldigt ärlig video.

När båtens kapten, Simone Giertz, lade ut en Youtubefilm där vi fick hela historien kring Alfred och dess ägare, tog klickandet fart.  

Nu är Simone Giertz inte vilken wannabe-vloggare som helst. Hon är ”The Queen of Shitty Robots”, med en egen Youtubekanal som har miljoner tittare där hon konstruerar och demonstrerar mer eller mindre nödvändiga robotar.

När hon lade upp filmen om Alfred fick den naturligtvis spinn. Vi bjuds på en rundtur i båten, där såväl fördelar som nackdelar förevisas.

Att isbrytaren/bogserbåten har ett manligt namn är självklart enligt Simone, då ”han gillar att bryta sönder och släpa saker efter sig, så som män gör”.

Alfred fick sitt namn först 1985. Denne 75-åring har en intressant historia som du kan läsa mer om här

Tugboat for saleAlfred såg dagens ljus under brinnande krig 1942 och byggdes på uppdrag av tyska staten på ett holländskt varv och redan då gavs en nordisk profil genom namnet ”Trondheimsfjord”. En antydan att Alfred var en liten skärva i det tusenåriga riket?

Några norska fjordar blev det dock inte fråga om. Vad Alfred pysslade med under kriget framgår inte av historieskrivningen, men båten bärgades i en holländsk hamn vid krigsslutet och togs i beslag av holländska staten som krigsersättning.

Under 60-talet kom Alfred till Sölvesborg och döptes då följaktligen till Sölve. Sedan blev hemmahamnen Lidingö under namnet Arne 1 och därefter Södertälje under namnet ALS B Jonsson. Därefter blev det Alfred.

Efter ytterligare några turer på ostkusten blev Simone Giertz kapten på skutan 2013 och gav Alfred ett bekvämt liv som bobåt vid Söder Mälarstrand.

Nu har Simone Giertz robotkarriär tagit sådan fart att hon knappt hinner vara hemma i Sverige hos Alfred, därav försäljningen. Om det ingår några robotfunktioner på Alfred dessvärre ej av vare sig annonsen eller videon.

Det begärda priset är 1 400 000 kr. Otroligt billigt om man ser till att man får sjöutsikt mitt i centrala Stockholm och därtill en svårslagen mobil sommarstuga i direkt närhet till världens vackraste skärgård. Men kanske faller det på vansinnigt hög båtplatshyra? Kanske har någon av våra läsare husbåtserfarenhet att dela? Kommentera gärna i så fall!

Simone berättar om sin båt!

En ”hands on-beskrivning” om varför livet på en båt inte alltid är underbart. Varning för äckliga scener.

Simone ger en rundtur i sin båt.

 

Se annonsen med isbrytaren Alfred på blocket.