Danska semesterön köper hypermodern foilbåt – först i landet

Den danska semesterön Vejrø blir först i landet med sin satsning på eldrivna foilande arbetsbåtar. Nu vill de sätta tonen för klimatturism i ett land som redan kommit långt i sin omställning.

Vägen framåt är foilande, det tycker i alla fall Vejrø Resort i Danmark. Som en del av sin vision att nå neutrala koldioxidutsläpp redan 2025 har man beställt en hypermodern Artemis EF-12 Workboat utvecklad av Artemis Technologies. Den flygande elbåten ska ta semesterfirare i Danmark till den exklusiva resortanläggningen på Vejø redan i sommar.

– Vi investerar i en stor övergång till klimateffektiva transporter, med köpet av en Artemis EF-12 Workboat visar vi vår hängivenhet till att klara av vårt åtagande, säger Jens Ole Ambjerg, vd på Vejrø Resort och fortsätter:

– Transporterna till och från ön har utgjort en stor del av våra koldioxidutsläpp. Den här typen av investeringar är därför inte bara viktig för oss på Vejrø utan även i vår kamp att ta oss igenom klimatkrisen.

Läs även:
Artemis eldrivna och foilande arbetsbåt gör 34 knop
Artemis – första foilande och eldrivna arbetsbåten provkörd

I och med satsningen blir den nya farkosten den första av sitt slag i Danmark och väntas tas i drift redan till sommaren.

Artemis EF-12 XL – en udda fågel

Tänker man på eldrivna bärplansbåtar är bilden man får upp i huvudet ofta på slank, lätt och futuristisk sådan. Redan här bryter Artemis bärplansbåt den trenden.

Men trots att modellen väger sina 11,5 ton med passagerare och last har Artemis EF-12 XL ändå förmåga att ta sig hela 50 sjömil i 25 knops hastighet. Med rätt infrastruktur för laddning i hamn behöver man dessutom inte mer än en timme för att nå 80 procents laddning.

Drivlinan består av en pod-motor monterad strax för om mittskepps, vilket följer samma princip som den vanliga modellen av arbetsbåten. Det vill säga den som inte har ett ”XL” till epitet.