Danskt fraktfartyg tappar 300 containrar i storm

MaerskBesättningen på Svendborg Mersk rapporterar att de utsatts för hårt väder och kan till följd av det ha tappat upp till 300 containrar i havet cirka 60 sjömil utanför nordvästra Frankrike. Därmed har de gjort havet till en ännu osäkrare plats.

Enligt Mariitme Bulletin utsattes fartyget för vindar på 45 knop och vågor på åtta meter på sin väg från Rotterdam till Suezkanalen. Det ska ha krängt upp till 40 grader när det var som värst.

Uppgifterna går isär om vad containrarna innehåller. Enligt svenska Sjöfartsnyheter handlar det om 50 containrar som innhåller farligt gods. Med enligt ett antal internationella sajter är så icke fallet. Nya Zeeländska mastermariners.org.nz uppger dock att hela 200 till 300 containrar har fallit i havet, vilket enligt dem lär vara den största förlusten i en enskild olycka för Maersk någonsin.

De rapporterar också att fartyget ankom till Malaga i måndags kväll, vilket stämmer enligt positionsrapporterna från marinetraffic.com. Nu ska personal från Maersk Line och P&I club  borda Svendborg och reda ut vad som exakt hände och hur stora förlusterna verkligen är.

Farligt på havet framöver
Lyckligtvis kom ingen i besättningen till skada men förlusterna av alla containrar skapar stor fara för all yrkessjöfart, alla fritidsbåtar och kappseglare som färdas på havet.

I till exempel Volvo Ocean Race brukar man håsa upp riskerna kring att krocka med isberg och så kallade grawlers, alltså isblock som ligger och flyter precis under vattenytan, vilket gör dem svåra att upptäcka på radarn. Men risken att krocka med en continer lär vara enormt mycket större. Dels för att det säkerligen flyter runt långt många fler i världshaven än vad något rederi rapporterat om, och för att de är minst lika svåra att upptäcka som isblocken. 

Containrarna flyter nu runt i hårt traffikerade leder. Isbergen i Södra Oceanen utgör ju i princip bara fara för ett fåtal dårar som väljer att segla så långt söderut.

Egna erfarenheter
Under mitt varv runt jorden i Volvo Ocean Race slog vi hål i skrovet utanför Taiwans kust. Vi vet än idag inte vad vi krockade med men troligtvis en timmerstock. Vi lyckades reparera skrovet hjälpligt och linka in till land. Hade vi krockat med en container hade nog båten sjunkit.

(Läs min rapport direkt från båten strax efter att vi nödpumpat ut vattnet och hjälpligt lyckats täta läckan eller direkt navigatören Aksel Magdahls rapport). Ett antal kappseglare har krockat med containrar senaste åren med haveri som följd och det lär bli fler framöver.

Ekonomi vs säkerhet
Senaste veckorna har vindarna varit extrema i den här delen av Atlanten och kapternernas beslut om att ändå ge sig ut bör verkligen kritiseras. Man undrar om förlusten av containrarna väger lättare än kostnaderna att stanna i hamn och vänta ut ovädret?