Dansk fisketidning kritiseras för "fiskporr"

Fisk & Fri kombinerar naket och fiskar.”Fisk og Fri” sägs vara en av Europas största fiskemagasin och de har sedan 2007 lockat läsare med bilder på tjejer som poserar nakna med fiskar. Nu kritiseras bilderna friskt.

Nakna bilder på kvinnor som poserar på obscena sätt med djur är något man kanske inte direkt förväntar sig finna i en ”vanlig” fisketidning som danska Fisk & Fri säger att de är.

De startade sin bildserie ”Ugens fiskepige” redan 2007, där alltså en naken tjej omfamnar, fångar eller håller upp en fisk.

Kritiska kommentarer sprider sig nu som en löpeld på nätet. Framförallt kommer kritiken från Tomas Gunnarson som driver bloggen ”Genusfotografen”.

– Det hade varit tillräckligt illa om det bara var bilder på fiskande nakna tjejer. Men här är bilder på en kvinna som håller en sabeltandad fisks tänder runt sin bröstvårta och en annan som spelar död med ansiktet i vattnet och ett fiskespö i handen. I de bilderna finns ett kvinnohat som folk har haft väldigt lätt att se, säger han till SVT.se.

Naket ger mest klick
Chefredaktören för Fisk & Fri Jens Bursell säger följande till SVT.se:

– Det här är inte vår huvudbusiness, det är någonting vi gör med glimten i ögat. Vi är en seriös fisketidning som är känd i hela Europa.

Chefredaktören har tidigare sagt så här till danska sajten bt.dk:

– Redaktionen fick idén med fiskepigeserien, då vi skulle lansera en ny hemsida år 2007. Det var självklart för att locka besökare, och vi kunde också se på antalet klick att det blev en av de mest besökta på hela sajten.

Sedan januari har Fiske & Fri tagit en paus med serien. Men inte på grund av kritiken.

– Fiskepigerne har under fem år varit en populär del av vår hemsida, men allt har sin tid. Vår mästerfotograf Olivier Portrat har trappat upp på fisket och trappat ner på fiskeflickorna. Vilket betyder att han inte kommer att kunna leverera bilder på vackra fiskebabes framöver, skriver tidningen på sin sajt.

Naket i båtvärlden
Det haglar av magasin värlen över där man lockar läsare med bilder på lättklädda damer. Inte minst i ämnena sportbilar, motorcyklar, vapen, lastbilar. Och båtar. 
 
Ett exempel i den webbaserade seglingsbloggarvärlden är Amerikanska Sailing Anarchy som med jämna mellanrum publicerar bilder under rubriken ”Sailing chick of the week”. Ofta med tjejer som varit framgångsrika på en regatta men lika ofta på tjejer i bikini som bara råkar befinna sig på en båt. Rubrikerna kan vara i stil med ”Make her happy down there” när en tjej givit sig in i båtlivet och långfärdsseglar med sin pojkvän i bland annat Västindinen. Eller som när ett gäng unga tjejer från KSSS (Kungliga svenska segel sällskapet) uppmärksammades för sin framgång i en amerikansk regatta och rubriken blev ”Ksss me”.

I svenska båtmedier är bilden av båtlivet mer verklig. Det är nästan uteslutande äldre män som syns. Alltid med kläderna på.