Flippar och floppar på båtmässan i Göteborg

Hamnen.se gör ett andra nedslag på båtmässan i Göteborg. Reporter Claes Olivecrona försöker ansträngt klämma sig ner vid förarplatsen på en styrpulpetbåt och har kritik att framföra. Gustav Morin spanar in Yacht of the year-vinnaren Jeanneau 409. 
Ytterligare båtar vi kikar på är nya Bavaria 36, lillasyster till Bavaria 40. Vi glider förbi Utterns monter och fastnar för deras nya fint formgivna och färgglada DC-serie. Sämsta detaljerna hittade vi på Askeladden 525 Ecxel.

Askeladden är ett märke som förtjusat mig sista åren med sin nygamla men väl genomförda sufflettlösning på sin Daycruiser Z7 och senare Z8. De har legat i framkant med ytterligare smarta lösningar som till exempel upprullningsbara tampar i pollarna. Väldigt smidigt att slippa ha dröser av tampar i båten. Bara att släppa så rullar de upp sig. Men på deras styrpulpetare 525 Excel noterade vi en inte lika imponerande detalj. Se filmen när Claes Olivecrona klämmer sig ner vid förarplatsen.

Det tillverkas fortfarande många nya båtar med värdelösa förarplatser. Det är märkligt att båtproducenter lyckas sälja båtar där man slår i knäna hur man än beter sig och måste sitta med armarna böjda mer än 45 grader och näsan tryckt mot rutan. Det passar i en rallybil – inte i en familjebåt.

I bilar färdas man ofta på släta fina vägar men har ändå sofistikerade hjulupphängningar och fin fjärdring. I en båt som ska klara meterhöga vågor sitter man ofta på en hård bänk. Jag har tagit upp detta i otaliga TV-program och artiklar, mest effekt får det när konsumenterna säger ifrån. Fler exempel kommer framöver.

Ett tredje och sista inslag om de senaste bästa båtprylarna kommer inom kort.