Dags för nya mästare i "Mästarnas"

Mästarnas Mästare Sandhamn.

Mästarnas Mästare Sandhamn.
Nuvarande Mästarnas Mästare i bankappsegling, Magnus Woxén med besättning blickar vilka som tar titeln i år. Regattan avgörs 20-21 oktober och är endast öppen för de som under säsongen har vunnit ett Svenskt Mästerskap.

Svenska mästare från 24 olika klasser gör upp om vem som blir årets ”Mästarnas Mästare”. hamnen.se ställer upp tillsammans med rorsmannen Leif Carlsson.

På seglingsbloggen regatta.nu går inläggen heta om vilka som blir ”Mästarnas Mästare” i bankappsegling. Arne K Larssen som är bloggmaster och aktiv kappseglare vann SM i Albin Exress i somras och ställer upp i mästarseglingen.

I förhandstipsen på regatta.nu finns även Leif Carlsson med besättning. Leif, Hasse Bauer, hamnen.se, och Tom Whitmore, hamnen.se, vann SM i Drake i år och får därmed ställa upp i regattan som avgörs i Sandhamn 20 -21 oktober.

Drake är en tremansbåt och i Mästarnas Mästare seglar man J92:or. Rorsman väljer besättning. Därför förstärker Leif Carlsson med ytterligare en besättningsman från hamnen.se; Claes Olivecrona.
Claes och Leif har kappseglat mycket tillsammans, bland annat har de ett VM-guld i R6:a tillsammans. Året var 1993.

Mästarnas Mästare avgörs i fleet-race med sex entypsbåtar som inte har SM-status, så att ingen ska ha extra stor fördel. Samtidigt avgörs tävlingen i kölbåtar med en besättning på fyra eller fem personer. Detta gör att jolleseglare, ofta unga, tyvärr på papperet har svårare att hävda sig. Men det finns många härliga undantag, till exempel Sandra Sandqvist, E-jolle, som tog sig till finalseglingarna förra året och på vägen dit slog ut bland andra Americas Cup teamet Victory Challenge. Sandra är tillbaka i år som gast till svenske mästaren i J80; Mikael Lindqvist.

Först genomförs kvalseglingar, sedan semi och final. Finalen avgörs med endast en segling bland de sex som har kvalificerat sig dit.

Magnus Woxén med besättning firar segern i ”Mästarnas Mästare” 2006

Foto: Oskar Kihlborg

Se samtliga deltagare här

Läs mer på regatta.nu, klicka här

Kommentera gärna på regatta.nu eller här på hamnen.se