Chase Zero – 28,3 knop i 151,2 sjömil på vätgas och el

Vi hade det på känn men förväntningarna har ändå överträffats. Chase Zero kan briljera med en fart och räckvidd som bara Emirates Team New Zealand själva kunde förutspå. Se videon!

Elbat-med-bransleceller-satter-rekord

Vem, om inte ett America´s Cup syndikat, har kunskapen, resurserna och allt annat som krävs för att ta fram en högeffektiv foilande och vätgas-/batteridriven motorbåt?

Se också:
Första testen av den revolutionerande vätgasbåten

Som Hamnen tidigare har rapporterat så har Emirates Team New Zealand gått från klarhet till klarhet under utvecklingen av Chase Zero och nu skulle den testas under en längre sträcka.

562,6 avverkade sjömil

Teamet har nu foilat fram under 36 timmar, betat av 562,6 sjömil och noterat glädjande siffror. Toppfarten har hittills klockats till 50,3 knop och det finns mer att krama ur. Minst lika viktiga är dock vad Chase Zero har kunnat uppvisa när det gäller räckvidden.

28,3 knop i snitt

– Vid ett tillfälle (se videon nedan) fyllde tankarna upp till 96 procent för att testa båtens marschräckvidd och tillförlitlighet på samma gång. Vi rundade några öar i Haurakibukten (norra Nya Zeeland). Efter nästan sex timmars körning hade vi klarat av 151,2 sjömil (28 landmil) med en medelhastighet på 28,3 knop. Då hade vi fortfarande top procent vätgas kvar i tanken säger skepparen Chris ”Curly” Salthouse.

Chase Zero har dubbla 80 kW Toyota vätgasbränsleceller som ger det mesta av den energi som behövs för att driva båten. Den elektricitet som bildas i bränslecellen lagras antingen i batteriet eller matas direkt in i elmotorerna för framdrivning.

Upp till 420 kW

– Batteriet behövs bland annat för att man ska kunna uppnå de högre hastigheterna. Båten kan glida fram i 30 knop med de 160 kW som genereras från bränslecellerna. Vill man åka i upp till 50 knop måste man dock stötta med batterierna och på så sätt få ut upp till 420 kW. När man man sedan slår av på takten igen så kan det bli ett överskott som går tillbaks till batterierna igen, säger Michael Rasmussen som är teamets elektriker.

Se videon!