Bruten fot och allvarlig skada Sanyas skrov

Team_Sanya_hl_i_skrovet
Team Sanya har fått en rejäl skada på skrovet

Team_Sanya_hl_i_skrovetI söndags skickades Team Sanyas fördäckare Andy Meiklejohn till sjukhus, där det konstaterades att hans vrist är bruten och behöver skruvas ihop. Det hela hände under vad teamet beskriver som ett hektiskt segelbyte på fördäck. Det verkar dessvärre som att Team Sanyas båt är lika illa tilltygad som Andy.

En stor del av styrbords för verkar vara helt förstörd och chanserna att teamet kommer att slutföra första etappen lär vara obefintliga. Det är nog en stor utmaning att hinna laga båten och skeppa den till Kapstaden tillräckligt snabbt för att hinna till starten för andra etappen.

Men skepparen Mike Sanderson är hoppfull och verkar vara lika mycket på krigsstigen som Samuel L Jackson i Pulp Fiction:

”We will strike back with vengeance!”, säger han i ett pressmeddelande.

Andy Meiklejohn hade ett tufft första dygn ombord på Team Sanya. Han var ikrokad i sin livsele när han klev upp på fördäck för att byta segel. Då lyfte båten våldsamt över en vågtopp varpå Andy flög i luften. Men luftturen fick ett abrubt slut då han fångades av sin livlina som fjädrade tillbaka och slog honom ner mot däck igen. Det var då hans vrist gick av. Andy berättar för Hamnen.se att nog kan räkna med att missa både första och andra etappen och kanske vara tillbaka till tredje etappen.

Andy_Meiklejohn
Andy Meiklejohn är en enormt erfaren seglare. När han skrev på för Team Sanya hade han just avklarat ett varv non-stop runt jorden i two-handed-racet Barcelona World Race med båten Hugo Boss. Skippos Gustav Morin har seglat mycket med honom och kan intyga att Andy är en riktigt stabil seglare.

Sanya_wet
Det är alltid små marginaler för att klara sig helskinnad eller få en skada ombord på en VOR-båt i tuffa förhållanden. Foto: Ian Roman.

Team_Sanya_hl_i_skrovet
Att döma från bilden ser skadan ut att ta lång tid att laga. Ericsson 3 fick ett stort hål i sidan under fjärde etappen till Kina u förra upplagan av racet. Men det såg inte så här illa ut och det tog två veckor att laga den skadan. Den lagningen skedde förvisso i Taiwan under det kinesiska nyåret. Att genomföra arbetet i Spaninen lär vara mycket enklare. Foto: Team Sanya.

Puma_stnkt_cockpit
Samtidigt som Abu Dhabi lagar sin mast och Team Sanya slickar såren pågår racingen för fullt. Här ombord på Puma. Foto: Amory Ross.

Puma_Kirby_sover
Junioren Rome Kirby tar igen sig efter ett och ett halvt dygns segling. Han är son till legenden Jerry Kirby som seglade föregående racet ombord på Puma. Foto: Amory Ross.

Martin_Strmberg_
Martin Strömberg  trimmar segel ombord på Groupama. De ligger fyra just nu men det är bara 20 sjömil till ledaren Camper.