Tre Kronor räddad – 1 000 personer har samlat 2 miljoner kr

Efter ett år i coronablockad ska 1800-tals klenoden briggen Tre Kronor af Stockholm få sätta segel igen.

– I helgen som gick revs den trettio meter långa täckning som skyddat fartyget under vintern, och som också gjort det möjligt för många av organisationens medlemmar att genomföra rustningen av fartyget, skriver de i ett pressmeddelande.

Under vintern har en trogen skara samlats varje helg för att på ett coronasäkert sätt rusta fartyget för sommarens seglingar.

Men under pandemiåret 2020 var hela verksamheten hotad.

– Under 2020 hotade pandemin ett tag att rasera hela verksamheten men tack vare en trogen och lojal krets av medlemmar, aktieägare och vänner avvärjdes den akuta krisen.

Tre Kronor på plats vid sin hemmahamn – kajen på Kastellholmen i Stockholm. Foto: Sture Haglund.

– Drygt 1 000 privatpersoner och företag ska ha samlat ihop mer än två miljoner kronor för att göra det möjligt att behålla fartyget.

Genom åren har Tre Kronor af Stockholm kunnat ge tusentals vuxna och unga en genuin upplevelse av hur man seglar ett äkta råtacklat segelfartyg från 1800-talet.

– Även om ekonomin fortfarande är en utmaning är förhoppningarna att snart komma igång på riktigt med seglingarna och redan i slutet av maj är de första turerna inplanerade, avslutas pressmeddelandet.

Mer om Tre Kronor här.

Briggen Tre Kronor lär nu kunna fortsätta sitt arbete i Expedition Rädda Östersjön.

Foto ingångsbild: Jaak T. Arendi.