Briggen Tre Kronor i konkurs – säljs till högstbjudande

Bolaget bakom Tre Kronor af Stockholm har försatts i konkurs. Skutan som sedan 2008 gjort allt från chartrade dagsseglingar till miljöexpeditioner i Östersjön säljs nu till högstbjudande.

”Det är med stor förstämning som styrelsen i Briggen Tre Kronor AB tvingas meddela att en ansökan om konkurs har inlämnats till Stockholms Tingsrätt.”

Så skrev styrelsen för bolaget Briggen Tre Kronor AB på sin hemsida i slutet av september. Efter omfattande och oplanerade kostnader för reparation, underhåll och inställda seglingar har man inte lämnats något annat val än att ansöka om konkurs.

– Hon har ett antal år på nacken och seglat mycket. Sen när det väl börjar gå sönder saker så är det inte ovanligt att mycket händer samtidigt. Tyvärr blev var så fallet och trots enorma ansträngningar så klarade bolaget inte av kostnaderna, säger Thomas Flinck, styrelseordförande för Briggen Tre Kronor AB.

Styrelsen bedömer att flera underhållsarbeten blivit eftersläpande under pandemin. Vidare har inskolning av nya besättningsmedlemmar drivit upp den höga notan. Detta i en tid av hög inflation och ansträngande lågkonjuktur.

Läs även:
Tre Kronor räddad – 1000 personer har samlat 2 miljoner kronor
Man över bord på Briggen Tre kronor

Letat efter en lösning

Med hjälp av juridisk expertis har man sökt med ljus och lykta för att lösa situationen. Man har bland annat undersökt möjligheten att ansöka om en så kallad företagsrekonstruktion. Detta har dock inte varit möjligt till följd av den nya lagen om företagsrekonstruktion som trädde ikraft under fjolåret.

Utöver rekonstruktion har man även försökt ta in kompletterande finansiering parallellt med att styrelsen själva gjort stora privata ekonomiska åtaganden. Dessvärre har man dock inte lyckats samla ihop tillräckligt med pengar.

En väg framåt

Det sista och enda alternativet var därför att försätta bolaget som äger Tre Kronor af Stockholm och som arrangerar hennes expeditioner i konkurs. Förhoppningen är att kunna hitta en lösning där seglingsverksamheterna fortgår under säsongen 2024 där båt och material kan övertas av en ny ägare.

– Allas förhoppning är att en lösning ska kunna komma till stånds. Då finns det möjlighet att fortsätta med allt från segling med ungdomar till arbetet med forskning på Östersjön och dess miljö, säger Thomas Flinck och fortsätter:

– Med det sagt så ligger ärendet nu hos konkursförvaltaren och vi varken vill eller kan ge oss in i arbetet vidare eller kommentera ifall det finns några spekulanter.

Från dess att nyheterna om konkursen kom ut har verksamheten i Expedition Rädda Östersjön med Östersjökontraktet fortsatt. Detta fram tills den 9 oktober då Briggen Tre Kronor dockades in i Beckholmsdockan för sina underhållsarbeten.

Vilket öde som nu väntar Briggen Tre Kronor af Stockholm framöver återstår med andra ord att se.