Bredare är bättre

Wider heter varvet som fokuserar på ett bokstavligt bredare båtliv med fokus på fest och lek. Signumet är stora utfällbara ytor, stabilitet och stuvfack för vattenskoter. Nu har de släppt en ny 32-fotare och två superjakter.

Widervarvet har gjort sig kända med en sportbåt på 42 fot med utfällbara plattformar och ett ”stuvfack” för en vattenskoter i aktern. Det finns en uppsjö funktioner och man kan syna alla i detalj här.

Den 42-fot långa racern har plats för vattenskoter och ett stabilt dansgolv som skapas med två pontonförsedda utfällbara luckor.


Det är såklart en riktig Medelshavsracer och konceptet kan tyckas galet men är egentligen väldigt intressant. Att kombinera en slank och snabb sportbåt god för 50 knop med en lyxjakts däcksyta och stabilitet är inte dumt.


Byggtekniken är sofistikerad med flera delar gjutna i kolfiber. Skrovet har ett luftsmort steg för att minska friktionen mot vattnet och med två Cumminsdieslar på vardera 480 hk kan man färdas i 40 knop med en bränsleförbrukning på 110 liter i timmen. Mycket bränsle, visst, men konkurrenskraftigt i jämförelse med andra båtar i samma storlek.

En skön gimmick är den ”digitala” ratten som har en touchdisplay i mitten varifrån man kan styra båtens alla system. Låter inte helt funktionellt, men helt klart annorlunda.

Ny 32-fotare
Nu har det italienska varvet skapat ritningar på ytterligare tre båtar. En 150-fotare, en 122-fotare och så en 32-fotare som faktiskt skulle kunna vara intressant även på våra breddgrader.

Den bygger på samma koncept som 42-fotaren med utfällbara sidor som ökar bredden och stabiliteten när båten ligger stilla. Men nu är det akterdäcket som fälls ut.

Den nya 32-fotaren liknar mer en konventionell båt än föregångaren.
Vikten och all annan fakta är inte avslöjad men båten ska vara lätt nog att passa fint som tenderbåt till större jakter, inte helt otänkbart passar den alldeles utmärkt in i lekbåtsgaraget på Widers egna 150-fotare.

I fören finns en rymlig ruff med pentry.

Nya 32-fotaren kan levereras med antingen inom- eller utombordare.

Fakta Wider 42:

Längd: 12.90 m
Bredd: 3,50 – 6,60 m
Vikt: 8 500 kg 
Djup: 0,88 m
Max personer: 12
Motorer: 2 x 480 hk
Pris: från 780 000 euro med 2 x Yanmar 370 hk.
Mer info: www.wider-yachts.it.

Om man inte nöjer sig med varken 32- eller 42-fotaren utan tycker de passar bäst som tenderbåtar rekommenderar vi varvets nya lyxjakt på 150 fot som syns i bildspelet nedan: