Bra att Weta – ny minitrimaran

Weta är en ny minitrimaran, blott 4,4 meter lång, Den kan seglas single-handed eller multi-handed. Rigg och balkar i kolfiber, hi-tech-segel från Gaastra. Kanske något för den som vill segla snabbt men slippa balansera en rank Laser.

I oktober 2006 levererades den första Wetan till sin ägare i Nya Zeeland. Då hade männen bakom båten, Roger och Chris Kitchen, arbetat sedan år 2001 med projektet. Man hade velat skapa en båt som skulle vara så rolig att segla att den skulle locka barn och ungdomar att börja segla samtidigt som den skulle kunna vara en utmaning för erfarna seglare.

Förutom goda seglings- och manöveregenskaper har stor vikt lagts vid att båten ska vara lätt att hantera på land. Många klubbar runt om i världen har platsbrist och ihopfälld på trailer är Weta bara 1,5 meter bred. Sidoskroven med kolfiberbalkar väger endast 18 kilo och är fästa till huvudskrovet genom en tamp samt vanten till den delbara kolfibermasten. Från trailer-läge till att Weta är riggad och klar tar det ungefär 15 minuter.

Weta blev ”Boat of the Show” på båtmässan i Nya Zeeland, när den premiärvisades för drygt ett år sedan. Den fick ävgen ett specialpris för ”innovation and creativity”.

En speciell detalj är att Weta saknar bom, ingen risk för huvudskador vid gipp. En annan detalj är systemet för att räta båten vid en eventuell kappsejsning. Man skruvar av en lucka i aktern på ett av sidoskroven, som därmed vattenfylls. Den extra vikten är tillräcklig för att hjälpa rorsman att räta upp båten på traditionellt jollemanér.

Weta har tidigare bland annat ställts ut i Paris, London och Florida och överallt fått ett mycket positivt mottagande.
Corsair Marin AB som importerar och marknadsför Corsair trimaraner i Sverige, ställer ut Weta i monter A06:11 på ”Allt för sjön”.

Utan aktiv marknadsföring har redan fyra båtar sålts i Sverige och totalt är man uppe i 160 båtar och med många fler i orderboken. Weta har i likhet med Laser strikta entypsregler. Tillverkningen sker i Kina.

Mer info på www.wetamarine.com

Fakta:
Längd: 4,4 meter
Bredd: 3,5 meter
Segelyta storsegel: 6,75 m2
Segelyta fock: 2,13 m2
Segelyta screacher:: 5,64 m2
Vikt totalt seglingsklar: 125 kilo
Byggnadssätt skrov: glasfiber/polyester enkellaminat/sandwich
Byggnadssätt rundhult: kolfiber/epoxi
Roder: Dotan®
Konstruktör: Weta design team