Styr båten med en klocka

Quatix HR GarminDet har väl alltid varit en utopi från framtiden att kunna styra allt genom sin klocka. Men det är vad Garmin hävdar att de nu lyckats få till. Åtminstone alla instrument ombord på båten och lite till.

Garmin presenterar nu quatix, en marin GPS-klocka designad för både segel- och motorbåtsfolk. Den kombinerar de viktigaste marina funktionerna för navigering med Garmins GPS-teknik med användarvänliga gränssnitt. 

För kappseglare finns flera avancerade funktioner. Klockan kan enkelt sätta upp en virtuell startlinje mellan två GPS-positioner. Den kombinerar sedan startlinjens data med den inbyggda nedräkningstimer för att beräkna både avstånd och fart, vilket gör att man kan passera startlinjen med optimal båtfart och vid exakt rätt tidpunkt. När kappseglingen har börjat växlar klockan över till ”kryssfunktionsläge” och indikerar om båten seglar på optimal vindvinkel. Detta ska ge en mycket effektiv och kontrollerad seglingsupplevelse med maximal kontroll.

För tung för armen?
Även om klockan innefattar osannolikt många funktioner så ser den fortfarande ut och känns som en klocka. Det vittnar våra kollegor på norska Båtliv om, som spanade in den på mässan i Düsseldorf.

– Tjockleken är inte värre än att man kan avända den som ett vanligt armbandsur, utan risk för att folk kommer stirra på en. 

Nya quatix ger information om tidvatten, COG, SOG och VMG, tillsammans med ankar- och hastighetslarm. Den har ABC-sensorer (höjdmätare, barometer och kompass).  

Hittar nödställda
Förutom att ge med viktig marin data bidrar quatix med sjösäkerheten. Med integrerad MOB-funktion utlöser den automatiskt MOB alarm på din Garmin-plotter om någon med en quatix på armen har fallit överbord. Om båten dessutom är utrustat med en Garmin autopilot, kan plottern aktivera autopiloten och navigera tillbaka till den senast kända positionen.

Klockan har ett rejält stålförstärkt klockhus och ett mineralglas som står emot repor. Den har en stor LCD-skärm med LED bakgrundsbelysning, ett robust armband i polyurethane och är vattentät ner till 50 meter. I GPS-läget räcker batteriet i upp till 16 timmar (beroende på användning). I klockläge räcker batteriet i upp till 6 veckor med funktioner som larm, vibrator, timer, stoppur och världsklocka med möjlighet att visa flera tidszoner på en och samma gång. 

Klockan kommunicerar trådlöst via ANT med både BlueChart® Mobile och HomePort™. Man kan skicka över waypoints, rutter och spår och om båten är utrustat med en aotopilot från Garmin ansluter quatix trådlöst direkt till GHC-10 i rodret och fungerar då som en fjärrkontroll.

Fungerar den i verkligheten?
Frågan är om alla dess funktioner kommer att fungera lika bra i praktiken som i teorin. Vår teknikguru Jimmy Hellberg är något skeptisk:

–Jag har tidigare testat en Suunto M9 som skulle göra ungefär samma saker (dock inte styra autopilot och MOB-funktionalitet) men i övrigt med GPS och taktiska funktioner för kappsegling. Den fungerade inte alls i praktiken. Allt hänger på hur bra och snabb GPS:en är om det verkligen ska funka och ge något mervärde. Jag ser fram emot att testa quatix och det vore häftigt om den är så bra som Garmin säger. 

Quatix beräknas vara tillgänglig i mars 2013 och kommer att ha ett rekommenderat cirkapris på 4 195 kr.

Ytterligare information om quatix finns på www.garmin.com/quatix