Bokpresentation: Pelle P.

Pelle P.

Pelle P.Pelle Petterson är Sveriges genom tiderna mest prisbelönte seglare. Han har vunnit OS-brons och OS-silver i tuffa Starbåtsklassen, flera VM-medaljer i Soling och deltagit i America’s Cup ett antal gånger. Han är också skaparen bakom Maxi-segelbåtarna, motorbåten Nimbus och Volvo P1800 ? Helgonets snabba Volvo. Men inte nog med det. Han har formgivit gräsklippare, motorsågar, telefonsvarare, takbox, kassaskåp, silverbestick, möbler, cigarrtändare, mopeder och motorcyklar…

 

Författaren och seglaren Bengt Jörnstedt ger oss en nyanserad bild av den blygsamma personen bakom uppfinningarna och framgångarna. Han tecknar också skickligt den tid och anda som präglat Pelles tillvaro.

Vi får följa med under uppväxten utanför Göteborg med tävlingar i lådbil och segling, studier i 50-talets jazziga New York och design av bilar i Italien och Tyskland. Men framför allt får vi ta del av seglingens betydelse i Pelle Petterssons liv ? historier återberättade av både honom själv och nära vänner. Både framgångar och förluster tar plats i ett rikt och intimt tecknat porträtt.

Boken är illustrerad med foton och tidningsklipp ur privata album.

Bengt Jörnstedt valde seglingen som yrkesbana, juristexamen till trots. Med internationell havskappsegling som specialitet blev han segelmakare och senare chefredaktör för tidningen Segling. Han har tidigare skrivit sin egen biografi En seglares äventyr.