Blockets galnaste båtannons – skidessets skrytbygge

Den har kallats för världens snabbaste RIB. Om det verkligen stämmer råder det delade meningar om. Oavsett så är Jon Olssons Bernico 52R Hybrid ett extrembygge som saknar motstycke. Nu ligger annonseras båten på Blocket – för 31 000 000 kronor.

Jon-Olssons-båt-i-Stockholms-skärgård beskuren
Jon Olssons skrytbygge nu tillsalu på Blocket för blygsamma 31 miljoner kronor.

Det är inte första gången som vi på Hamnen skriver om denna nackvridande extrembåt. Skiesset och Youtube-profilen Jon Olssons Bernico 52R Hybrid är nämligen en farkost som skulle kunna få de allra flesta att tappa hakan.

Och nu är den till salu i Stockholm!

Skrytbygget är helt konstruerad i kolfiber av med det ganska självklara målet att spara in på vikt. Men förutom alla detaljer som bevarats i kolfiber-looken har varvet även lackat fribord och överbyggnad för att få en känsla av marmor. När den i några enstaka knop glider förbi helt knäpptyst.

En RIB vid namn Raven sägs ha klarat 110 knop så att Jon Olssons båt skulle vara den snabbaste av sitt slag är sannolikt en sanning med modifikation.

Knäpptyst eldrift

För det är kanske den mest speciella funktionen hos denna extremfarkost. Förutom de två inombordarna på 1550 hästkrafter som fått upp båten till svindlande 104 knop har den även en hybriddrift. Den elektriska delen av drivlinan är föga förvånande till för just de låga farterna och ger båten en räckvidd på dryga 15 sjömil i 8 knop – helt tyst. Men förutom den tysta faktorn så ryktas det om att elmotorerna är där för att de extremt korta serviceintervallerna på racingmotorerna inte ska sätta käppar i hjulet så gott som jämt.

Redan i slutet av förra året skrev vi om att Jon Olsson övervägde att sälja den specialbyggda RIB:en men annonsen var då bara tillfällig. I kommentarer på sina sociala medier-sidor skrev skidproffset att hur han ville frigöra pengar till andra projekt och att han gillat mer att skapa båten än att faktiskt använda den.

Mer om Jon Olssons kolfiber-racer:
Jon Olssons extrema motorbåt är till salu
Jon Olssons kolfibermonster räddas på öppet hav
RIB med 3100 hk – äntligen dags för provkörning!
Skidkungens båt gör 104,2 knop – premiär i Sverige
Nya båten sjösatt – första testerna i 80+ knop
Jon Olsson bygger herrejösses-båt i kolfiber – med eldrift!

Men vad får man för de 31 000 000 kronorna som begärs för detta uppblåsbara vrålåk? 

Interiören vittar om en båt som är byggd för hastighet framför någonting annat, ändock har den flera bekvämligheter man vanligtvis inte hittar i en muskelbåt av denna kaliber.

I ruffen hittar vi en hytt med dubbelsäng, specialbyggt handfat och toalettstol i kolfiber och såklart en kaffebryggare; racingstolar specialgjutna i kolfiber och upphängda av Öhlins racingdämpare; dubbel rattstyrning med snabbkoppling och fjärrkontroll för elmotorerna samt fjärrstyrning för alla båtens system; matplats för fyra, stor solbädd över motorrummet, surroundsystem.

Blocketannonsen hittar du här!