Blixten slog ner i ensamseglarens båt

Franske Pierre Antoines stångade sig fram på Atlanten, ensam i sin 50-fots trimaran Olmix, när blixten plötsligt slog ner så kraftigt att det gick hål i båten. Ytterligare en båt som deltar i Route du Rhum har nu tappat masten.

Pierre Antoine är en av de äldre deltagarna i Route du Rhum – en ensamkappsegling över Atlanten – och i år deltog han med sin rejäla trimaran. Men trots att den ser ut att vara riktigt kraftigt byggd stod den alltså inte pall för blixtneslaget.

Båten befann sig 120 sjömil norr om Kap Finistere när incidenten inträffade. Blixten slog ner i masttoppen och brände hål på mittskrovet som delvis är gjort i trä.

– Jag släckte branden och trodde att allt var under kontroll men när jag gick under däck stod jag plötsligt i en halvmeter högt vatten. Fören började att sjunka, berättar Pierre Antoine.

Pierre förstod snabbt att han inte skulle kunna lösa situationen på egen hand och ropade på hjälp.

Det rådde riktigt tuffa förhållanden med vågor på fyra meter och stormstarka vindar. Det blev ett stort räddningspådrag där spaningsflyg direkt sattes in för att lokalisera den nödställde, två fraktfartyg lade om sin rutt och en räddningshelikopter lyfte för att plocka upp den nödställde.

Olmix är en robust trimaran på 50 fot, byggd för att stå pall för värsta tänkbara förhållanden.

En medtävlare, Sébastien Rogues på båten GDF Suez, hade också uppfattat nödsignalen och eftersom han befann sig inom räckhåll seglade han fram till den nödställde, tog ner sina segel och väntade tills hjälp hade anlänt och Pierre var utom fara.

Sébastien ledde racet när nödanropet kom och föll till trea under väntandet. Något han ska få kompensation för av tävlingsledingen.

Det är inte bara flerksrovsbåtarna som drabbas av skador. Två Class 40-båtar har tappat kölen och nu har Conrad Humphreys Cat Phones tappat masten.

I samma veva föll masten ner på engelsmannen Condrad Humphreys Class 40, då cirka 380 sjömil från Azorerna. Han sitter säkert inne i sin båt och har kontakt med räddningscentralen.

Conrad Humphreys tar skydd inne i sin båt och planerar hur han ska ta sig till land.

Båtarna utsätts ideligen för smått osannolika påfrestningar. Här är en bild från starten.