Bli husbåtsägare till vrakpris – historiska bogserbåten till salu

Dags att prova sjöbenen på riktigt? För den som letar ett alternativt boende i Norrköping kan husbåten Kolbjörn vara ett alternativ!

kolbjorn-bogserbat1
Bli ägare till 140 kvadratmeter husbåt!

Det är inte första gången som ett alternativa boende nära vattnet dyker upp. Ibland består dessa av futuristiska, självförsörjande skrytbyggen med solpaneler för hundratusentals kronor. Ibland är det hemmabyggen konstruerade med udda material. Och ibland är det en gammal bogserbåt.

Detta fall är av det sistnämnda slaget.

Nu ligger nämligen den gamla bogserbåten Kolbjörn ute till salu på Blocket. En båt som med sina 140 kvadratmeters boarea och ringa pris på 180 000 kronor har ett kvadratmeterpris med sjötomt som får storstadsbor att häpna.

Pelletskamin och luftvärmepump

Kolbjörn har sedan slutet av 80-talet legat i Norrköping och har sedan dess utrustats med allt från pelletskamin och luftvärmepump till dusch, toalett och andra bekvämligheter.

Kolbjörn är onekligen fräsch för sina 106 år.

Ja, för 180 000 kronor får man ett duglig bohag med tapet på skotten, trägolv och plats för såväl samkväm som vanligt boende.

En kändis bland bogserbåtar

Byggd redan 1917 på Bergsunds varv i Stockholm och gick därefter upp till norrlandskusten där den blev en av de mest namnkunniga bogserbåtarna på timmertraden utanför den norrländska kusten.

kolbjorn-bogserbatKolbjörn bryter is under sin tid som en del av SCA:s flotta.

Före detta flytande bordell?

Under somrarna fraktade Kolbjörn timmer och på vintrarna bröt hon is. Under många år var hon Bergsunds Rederi Wilhelmina AB:s stolta flaggskepp. Hon moderniserades ett antal gånger innan timmerbogserandet till slut tog knäcken på skutans motorer 1984. Trots detta såldes hon vidare och har enligt rykte begagnats som allt från bordell till bostad. För att nämna en del.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö