Bli en mästare på att segla shorthanded – gennakersättning

I en ny serie videor ger tävlings-, tillika ensamseglaren Pip Hare de bästa knepen för att segla shorthanded. På en J-99 visar hon hur en man hissar gennaker utan strul med en sparsam besättning. Se inslaget i artikeln! 

Frustrerade miner, ilskna tillrop och i värsta fall skadad utrustning eller besättning. Ska man ge sig in i att segla shorthanded på en tävlingsbåt gäller det att ha tungan rätt i mun. I en serie videos från tidningen YachtingWorld ger Vendée Globe-seglaren Pip Hare sina bästa tips från en lång karriär på sjön.

I den första av dessa videor berättar Pip Hare hur man säkert och effektivt hissar gennaker.

För att lyckas tar hon upp fyra områden att lägga lite extra vikt vid: att vara väl förberedd, att ha god och tydligt kommunikation, dra nytta av autopiloten, och slutligen se till att ha vinden in från rätt håll.

Full koll – innan sättning

Vid all manövrering med flygande segel är det viktigt att se till att den skenbara vinden inte är för hög. Detta för att inte få för mycket drag i gennakern under tiden den hissas. Har man en autopilot som klarar av att styra på skenbar vind kan det vara en god idé att ställa in denna på att få in vinden någonstans mellan 150 och 170 grader beroende på vindstyrka.

Låt sedan autopiloten sköta styrningen under tiden ni förbereder så att allt är redo såväl på fördäck som bak i sittbrunnen. Se till att varken skot eller gaj har några stoppknutar i ändarna ifall. Detta är viktigt ifall något skulle gå snett och ni snabbt behöver släppa.

Det kan också vara en god idé att tillsammans komma fram till hur ni kommunicerar på bästa sätt. På en större båt är det ofta svårt att ropa från för- till akterdäck, inte minst när vinden kommer akterifrån. Bestäm därför handsignaler så kommer det inte råda någon tvekan om vad gasten på fördäck faktiskt efterfrågar.

Även om videorna riktar sig mot den som vill kappsegla med endast fyra händer ombord finns många lärdomar att dra även för andra. Kanske kan en novis finna modet att hissa gennaker. Eller hjälper videorna den semesterseglande familjen hinna fram till en tidigare broöppning än väntat.

Fler tips om själva sättningen hittar ni i videon!