Björn Hansen – kungen av Marstrand!

”Kungen av Marstrand” är inget nytt epitet för Björn Hansen som vunnit här fem gånger men nu – med sin sjätte seger i ordningen befäste han sin verkligen ställning på tronen. Hamnen ringer upp:

Fem segrar sedan tidigare år varav fyra i rad (2012 – 2015). Och så ytterligare en seger i år – efter mer än fem års uppehåll.

Se också:
Björn Hansen historisk i Marstrand

Det bevisar med all önskvärd tydlighet att Björn Hansen och hans besättning har takterna kvar. Speciellt som de övriga namnen bestod av storheter som Sam Gilmour, Phil Robertson och Nicklas Dackhammar. För att nämna några…

Vad hade du för förväntningar innan?

– Inga alls. Verkligen inga alls annat än att ha kul och kanske klara oss vidare från sprint-racen. Vi halkade in i Match Cup Marstrand 2021 på ett bananskal efter att ha pratat med GKSS och Mattias Rahm i ett helt annat ärende. Det ledde till att vi bjöds in till racet.

Så det var en slump?

– Ja, vi hade tänkt att träna innan men det gick sådär då vi bara kunde träna under en helg varav en dag blåste bort.

 

Det må vara länge sedan sist men Björn Hansen och hans besättning är forfarande heta i Marstrand.

Kändes det någonsin ringrostigt?

– Ja, lite i början. Sedan kom den rakt motsatta känslan, att vi aldrig hade varit ifrån seglingen. Speciellt under det sista finalracet då vi bara stirrade på varandra och undrade om vi någonsin hade seglat bättre. Vi gjorde alla rätt!

Vad är det med dig och Marstrand?

– Oj, jag vet verkligen inte vad jag ska skylla på. Hemmaplan? Fantastiska förhållanden? Fin inramning? Jag vet helt enkelt inte – men det har ofta gått väldigt bra i Marstrand.

Vad hade du och din besättning som de andra inte hade för att nå ända fram?

– Svår fråga igen men vi hade kul och en bra vecka bra vecka och så presterade vi på den absoluta toppen av vår förmåga. Sedan är min besättning otroligt duktig och ska ha minst lika mycket cred som skepparen. Något som ofta glöms bort. I mitt fall är det alltså Gustav Tempelman, Phillip Kaighule och Mattias Bredin som är hjältarna.

Segergesterna sitter i ryggraden men sedan ska det också sjunka in att det verkligen har hänt – igen. (Björn Hansen vid rodret.)

Vilket ögonblick under alla race-dagarna hade du som högst puls?

– Det var under sista final-racet och under den sista länsen när det bryskt gick upp för mig att det här faktiskt kommer att leda hela vägen till seger.

Kan vi hoppas på dig nästa år eller ska det dröja fem år till nu innan du dyker upp i Marstrand?

– Nu i segerruset är det lätt att säga ja till allt men klart är att det inte blir em års väntan i alla fall. Antingen dyker vi upp redan nästa år eller så inte alls, avslutar Kungen av Marstrand.