Björn Hansen tog sin första världscupseger

Han kallas för Picollo Orso, den ”Lille Björnen”. Några har undrat om han bara är en snäll gosebjörn på kappseglingsbanan men idag, söndag, röt han till och tog sin första världscup-seger i Match Racing.
Björn Hansen från Stockholm vann Match Cup Sweden i Marstrand.

I ylande kulingvindar och skummande vågor tog Björn Hansen en överlägsen seger i Match Cup Sweden i Marstrand. Björn tog tre raka matchsegrar över Magnus Holmberg i finalen som var fylld av dramatik och spänning med hårda vindar, höga vågor och mastbrott.

Det var Björn Hansens första seger i Världscupen, World Match Racing Tour, och det var även Sveriges första seger i världscuptävlingen i Marstrand. Trea blev dansken Jesper Radich, som vann matchen om tredje pris över Mattias Rahm ? som bröt masten.
– Så fantastiskt skönt. Det är så härligt att segla med den här besättningen, det var en enkel dag för mig att stå där bak vid pinnen och se på när de jobbade häcken av sig, sa Björn Hansen ödmjukt direkt efter segern, och klappade om sina teamkompisar Tompi Hallberg, Pontus Meijer, Gustav Tempelman och Mathias Bredin. Björn Hansen, som driver ett match racing-centrum i Stockholm, har seglat Marstrandstävlingen fyra gånger tidigare utan stora framgångar. Under Match Cup Sweden-veckan har han seglat bättre och bättre varje dag, efter tre övertygande vinster mot dansken Jesper Radich i semifinalen var han överlägset vassast och aggressivast även i finalen.

 

Ett av Björn Hansens mål var att vinna denna deltävling i World Match Racing Tour, för att lättare kunna kvala in till Monsoon Cup i Malaysia sista veckan i november. Stockholmsseglaren klättrade genom segern i Match Cup Sweden från 13:e till fjärde plats på ISAFs världsrankinglista. – Vi kände att vi hade chans till seger, men visste att vi behövde segla aggressivt om vi skulle ha en chans, förklarade Björn Hansen. Magnus Holmberg hade aldrig någon riktig chans mot Björn Hansen med besättning, som seglade både tufft och säkert och gjorde få misstag. – De seglade oerhört bra, berömde Magnus Holmberg, som fortfarande jagar en seger i Match Cup Sweden och som inte kunde förklara varför den aldrig kommit.

– Vi kände oss säkra, gjorde bra starter i semifinalen, men i finalen var min tajming inte särskilt bra. Vi lyckades aldrig få någon riktig fart på båten och fick ingen ordning på vårt trim, fortsatte Magnus.

– Men det var oerhört roligt att segla i de här förhållandena, riktigt spektakulärt.

Finalen var historisk. Två svenskar möttes för första gången i finalen i Marstrands-kappseglingen och för första gången vann en svensk seglare världscupfinalen i Sverige. Men det var också väderförhållanden som var historiskt hårda. Med vindstyrkor på omkring 15 m/s, som ibland nådde över 20 m/s, genomfördes seglingen i de mest extrema förhållanden som Match Cup Sweden sett sedan 1995.

Det hårda vädret fick Mattias Rahm erfara den hårda vägen, precis som Magnus Holmberg 1995. I matchen om tredje plats mot Jesper Radich gick dansken med spinnaker mot en säker seger. Han ledde med drygt hundra meter när Mattias Rahms båt dök in i en våg i 14 knops fart och bröt masten.

– Båten stannade men masten fortsatte rakt fram, det finns inget att göra, sa Rahm. Masten gick i tre delar, och delar av masten träffade besättningsmannen Claes Dahlberg så han skadades lätt och ramlade i vattnet.

Totalt besöktes Match Cup Sweden av omkring 70.000 åskådare enligt en preliminär uppskattning. Match Cup Sweden, Marstrand Final:
Björn Hansen ? Magnus Holmberg 3-0 Match om tredje pris:
Jesper Radich ? Mattias Rahm 2-1

1. Björn Hansen

2. Magnus Holmberg

3. Jesper Radich

4. Mattias Rahm

5. Gavin Brady

6. Mathieu Richard

7. Sebastien Col

8. Simon Minoprio

9. Johnie Berntsson

10. Ian Williams

11. Eric Monnin

12. Evgeniy Neugodnikov

13. Torvar Mirsky

14. Claire Leroy

15. Jenny Axhede

16. Malin Millbourn