Björn Hansen seglar final i Gold Cup

Björn Hansen med besättning är i final i King Edward VII Gold Cup, kanske den mest prestigefyllda match racing regattan i världen.

Björn Hansen, Johan Tempelman och Will Thompson står på och seglar bra i Bermuda Gold Cup. Will Thompson har ersatt ordinarie Tompi Hallberg som var tvungen att åka hem på grund av sjukdom. Här Björn väl aggressiv i ett Round Robin-möte med finalmotståndaren Mathieu Richard..

Tre svenska besättningar, två finska och en dansk har de senaste dagarna seglat en av match racing regattornas tungviktare, Gold Cup i Bermuda som den kallas i seglarmun.
Från Sverige; Björn Hansen, Jonnie Berntsson och Magnus Holmberg. Från Finland; Staffan Lindberg (Åland) och Jon Eriksson. Från Danmark, Peter Wibroe.

Björn Hansen har sedan 1997 avancerat från 103:dje till femte plats på match racingens världsrankinglista.

Så kvaliten på nordisk match racing är hög, i synnerhet när motståndet heter till exempel Ed Baird som i somras vann Americas Cup som rorsman på Alinghi.

Baird blev utslagen i semifinalen med 0 -3 mot fransmannen Mathieu Richard. I den andra semifinalen slog Björn Hansen hemmafavoriten Blythe Walker, Royal Bermuda Yacht Club med tre rakar segrar.
– Björn är en aggressiv match-racing seglare, var Walkers kommentar redan före semifinalen.

I en av de tidigare kvartsfinalerna var det en helsvensk uppgörelse. Där vann Björn med 3-1 över Jonnie Berntsson.

 

Jonnie Berntsson från västkusten är en av få som lyckats vinna över Björn Hansen i Bermuda Gold Cup. Dock vann Björn matchen med 3-1. Jonnie tog till slut en femte plats.

Finalen seglas under södagen. Björn Hansen har tillsammans med Martin Strömberg, Johan Tempelman, och Will Thompson vunnit 11 av de 12 senaste matcherna.
”Teamet har kommit igång ordentligt nu efter det olycksaliga avhoppet av Tompi Hallberg som var tvungen att åka hem till Finland pga sjukdom. Ersättaren Will Thompson hittar dock sin roll mer och mer och gör ett riktigt bra jobb med storsegeltrimmet.”

 

Sydväst är bäst, tycker Björn Hansen en regnig dag i Bermuda.

I finalen möter Björn, Johan och Will nuvarande tvåan på världsrankingen, Mathieu Richard med Yannick Simon, Olivier Herledant, Greg Evrard som gastar. Björn och Mathieu har mötts många gånger tidigare och fransmannen leder i inbördes möten.

 

Mathieu Richard är Björn Hansens finalmotståndare under söndagen i Bermuda Gold Cup

 

Magnus Holmberg och storsegeltrimmaren Marco Constant, Victory Challenge, hade ingen lyckad regatta i Bermuda

Match 1 // Okt. 13
Björn Hansen (SWE) Team Apport.net, 1-1-1?3
Blythe Walker (BER) Team Max, 0-0-0?0

Match 2 // Okt. 13
Mathieu Richard (FRA) Saba Sailing Team, 1-1-1?3
Ed Baird (USA) Alinghi, 0-0-0?0

5a: Paolo Cian (ITA) Team Shosholoza

6a: Jonnie Berntsson (SWE)

7a: Brian Angel (USA) King Harbor Match Race Team

8a: Glenn Astwood (BER)

Följ rapporteringen om Bermuda Gold Cup här