Bill Gates har ångrat sig – säljer sina båda lyxjakter

Vad det beror på är oklart. Mycket tyder dock på att Bill Gates gör sig av med båda sina lyxjakter varav den ena ännu inte har levererats.

Projekt-821-Bill-Gates
Bill Gates 119 meter långa lyxjakt ”Project 821” är nu till salu för 600 miljoner dollar. Edmiston Yachts.

Ordningen är återställd kan man tycka. För nog var det många som förvånades när Microsoft-grundaren helt sonika slog till på en lyxjakt för tre år sedan?

Speciellt som superentrepenören har gjort sig känd för sitt miljöengagemang som rimmar illa med den 68 meter långa och dieselslukande ”Wayfinder”. En skaplig pjäs som inhandlades för i sammanhanget futtiga 25 miljoner dollar.

Mer logiskt var att han nyligen beställde världens första vätgasdrivna lyxjakt, Project 821, som enligt uppgift ska kunna köras i en hel vecka utan att förgifta omgivningen. Det visar sig dock att det ska även Project 821 göras – innan den ens har hunnit levererats till Microsoft-grundaren, rapporterar Dagens PS.

Noll utsläpp i en hel vecka

Project 821 är 119 meter lång och har tagit fem år att föda fram. En svår förlossning då det har gällt en ny driftteknik som tillåter en veckas körning i tio knop utan ett spår av avgaser eller andra miljövidriga utsläpp under färden.

Wayfinder-Bill-Gates
Bill Gates ”Wayfinder” är till salu för 59 miljoner dollar. Foto: Edmiston Yachts.

Med försäljningen av Project 821 går Bill Gates också miste om en jakt som kan stoltsera med inte mindre än sju däck och hiss samt utöver det sedvanliga när det gäller lyxjakter – storslagna salonger sovkabiner och utrymmen.

Därtill kan den skryta med såväl gym, 14 balkonger, gamingroom, havsterass, jacuzzis och bibliotek för att nämna en del.

Båtar för 6,6 miljarder kronor

Hugade spekulanter får räkna med att hosta upp 600 miljoner dollar för Bill Gates ännu icke levererade ”Project 821”. Den betydligt blygsammare Wayfinder går loss för 59 miljoner dollar.