Besöksras i skärgården ifjol – men än finns hopp

Pandemieffekten med höga besökssiffror i skärgården är borta. Det visar en undersökning från Skärgårdsstiftelsen. Men finns hopp att satsningar utanför högsäsong ska bära frukt för verksamheterna.

Gronskar-skargard-sommar
På vissa håll har man dock sett en ökning av besökare. Främst där man gjort lokala satsningar för en längre säsong.

Med hjälp av mobildatasiffror har man från Skärgårdsstiftelsen kunnat konstatera att antalet besökare gått ner under 2022. Från stiftelsen görs bedömningen att tappet skett till följd av de försvunna reserestriktionerna efter pandemin. Istället för att semestra i hemlandet har många helt enkelt sökt sig utomlands.

Men i tider av ekonomisk oro som vi nu befinner oss i hoppas man att intresset för återigen att ”hemestra” ska öka.

Läs även:
Henrik Trygg fotar ytterskärgården för Googles räkning
Bo gratis i skärgården!
Skärgårdsstiftelsen sparkar hälften av tillsynsmännen

Det finns också fler positiva trender i den data som Skärgårdsstiftelsen har analyserat. Enligt entreprenörer på Nåttarö och Grinda ser man en direkt motsatt effekt. Något som man tror sig bero på investeringar och insatser under pandemiåren.

– Vi svarar året om på frågorna som kommer in och vi finns där för våra gäster och besökare. I år har vi redan fullbokat långt in i augusti och sedan fyller vi på med aktiviteter i höst och avslutar året med julbord, säger Peter Ljung som driver Nåttarö Gård och Resort.

Hoppas på utländska besökare

Även i Stockholms mellanskärgård ser man att trenden med fler besökare har hållit i sig efter pandemin. Samtidigt sätter man på Grinda Wärdshus tro till att utländska besökare ska söka sig till Stockholm skärgård när den svenska kronan är svag.

Vad är det då som gjort att verksamheterna på Grinda och Nåttarö gått bra?

Förklaringen tycks ligga i att man satsat på fler säsonger än just sommaren. Ett långsiktigt tänk med aktiviteter under helger och helgdagar utanför hösäsongen har gett fler besök vid dessa helger samtidigt som det varit i stort sett fullbelagt under högsäsongen från slutet på juli till mitten av augusti.

 

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö