Bernt Lindqvist om nya Campus 7.4

Campus 7.4
Campus 7.4

Campus 7.4Går det att återskapa 70-talets succébåtar? Finns det plats för en hanterbar familjebåt? Hur ser en modern ”folkbåt” ut? Diva- och Campuskonstruktören Bernt Lindquist beskriver idéerna bakom nya Campus 7.4.

Idéerna bakom Campus 7.4
Nostalgitrender i all ära men inget blir riktigt bra om man försöker återuppliva det som var en gång. En IF-båt eller en Maxi 77 var fantastiska båtar för sin tid och gjorde ägarna lyckliga men utvecklingen har trots allt gått framåt. Men finns det något att lära av 70-talsbåtarna?

Skulle man kunna skapa en ny folkbåt genom att ta tillvara lite av det som präglade båtarna under den perioden? Skulle den enkla seglingen kunna återuppstå i ny tappning?

Hur skulle en ”folkbåt” se ut idag och vara konstruerad för att fungera i morgon?

På 70-talet var IF och Maxi stora båtar, idag är det få tillverkare som bygger familjebåtar på 25 fot.

I dag har familjebåten blivit 35 till 40 fot. Behöver vi verkligen så stora båtar för att ta oss ut på sjön och njuta av natur och seglingsupplevelser?

Detta är några frågor Bernt Lindqvist ställt sig när han utvecklat nya Campus 7.4.

En ny tid kräver nya idéer och nya lösningar som man försökt bygga in i den nya båten.

 

Uppfyller nya Campus 7.4 dessa premisser? Det återstår att se. Hamnen.se får väl provsegla så småningom.

Campus7_4_110112c_510

Campus7_4_110112_f_510

Segla var du vill

En ny folkbåt måste gå lätt att transportera, sjösätta, rigga och smidigt traila efter en personbil.

Vill du segla i Stockholms skärgård ena helgen och utanför Marstrand nästa skall det lätt kunna lösas. Lång semester i Medelhavet i egen båt och spännande segling vid Nordkap står också på önskelistan för morgondagens seglare.

Under transport skall båten fungera som en bekväm husvagn, gärna med ståhöjd.

Tid är pengar

Det känns som det ställs allt större krav på oss människor. Tid är en bristvara. Därför skall en modern folkbåt kräva minimalt underhåll, vår som höst.

Den skall kunna tas på land när det passar ägaren och inte båtklubben och kunna vinterförvaras där ägaren vill. Allt detta har vi tänkt på när vi planerat nya Campus 7.4.

Flexibilitet

En båt anpassad för nya tider skall vara flexibel. Vara anpassad för enkelt naturnära båtliv, men också kunna erbjuda komfort på semestersegling.

I grundutförande är Campus 7.4 en mycket väl fungerande utflyktsbåt men går att komplettera till en komfortabel bobåt. Här finns 4 fullängdskojer, plats för minst 4 vid bordet såväl inombords som i sittbrunnen. Separat wc. Pentry i U-form. Ståhöjd på 1,90 m. En sittbrunn som i rymd är jämförbar med betydligt större båtar och där ergonomin fått styra måttsättning och planering.

Världspremiär på Allt för Sjön

Premiärvisning på Allt för Sjön i Stockholm den 4 mars. Båten har genomgått ett mycket grundligt utvecklingsarbete och har förfinats och utvecklats under arbetet. 7.4:an har växt något under utvecklingen och har fått en rad unika funktioner. Genom att arbeta i CAD kan båten fastställas på millimetern redan på ritningsstadiet.

Båten har en enkel grundutrustning för att den som vill hålla sig till dagsegling och enklare övernattningar skall få ett prisvärt alternativ. Men om man vill går det att utrusta båten till en riktig semesterbåt med bra komfort.

Data:
Längd (över allt): 7,45 m

Skrovlängd: 7,26 m

Bredd: 2,59 m

Djupgående: ca. 0,3 / 1,75 m
Deplacement: 950 kg

Segelytor: Storsegel 15,20kvm Fock 10,30 kvm

Kojer: 4 st.

Rekommenderad motor: 5 kw / 6 hk