Benny byggde sin dröm i stål

Ett långt, sylvasst och lättdrivet skrov som skär fram med otvivelaktigt självförtroende. Det var vad Benny Gustafsson såg för sig när han tog fram svetsen. Se resultatet i nyhetsmagasinet Studio!

Han hymlar inte med att han är nöjd. För Molly, som hans 12 meter långa och påtagligt smala hemmabygge heter, har nu hunnit visa vad hon går för och att hon kan.

Vi återkommer till det.

Det hela startade för fyra år sedan, i februari 2013, då Benny Gustavsson började sortera i den enorma plåthögen som låg på golvet i garaget. Förutom plåthögen så hade han också en bra svets.

Och en vision:

– Jag ville bygga en lättdriven båt i stål med ett sådan där vackert gångläge som de klassiska Pettersonbåtarna har. Därför så låg det nära till hands att båten skulle bli lång och smal, säger Benny Gustafsson.

Han fortsätter:

– Och så ville jag kunna bo bekvämt, ha bra sociala ytor och att båten skulle kunna vara duglig till allt från nöjeskörning till proffsanvändning som bogsering och sjöassistans.

FLER SOM HAR FÖRVERKLIGAT SINA DRÖMBÅTAR:
Han sålde allt och flyttade in i en Princess 65!
Per flyttade ombord – så gick det sedan.
Världsstjärnan Billy Joels drömbåt.
Galenskaparen Anders Eriksson förfinade Solö 25 Lyx II.
Benny byggde sin dröm i stål.
Bakom fasaden döljer sig drömboendet!
Unika båtar skapas i svenska drömfabriken.
Långsegling – hon köpte sin drömbåt för 1 euro!
HP 1300 – modern teknik och gammalt tänk.

Benny Gustafsson började bygga på sin drömbåt i februari 2013. Nu ser han slutet på byggprojektet. 

Till vardags driver Benny en enskild firma och jobbar med allt från sjötransporter till konstruktion, underhåll och när Hamnen.se når honom så kör han en skogsmaskin.

 

Men svetsandet då – är du utbildad svetsare och proffs på det med?

– Nej, men jag är bondson och har haft tillgång till svets och började svetsa på gamla bilar redan när jag var sju år. Jag har hunnit göra många fel och snappat en hel del under åren

Var ute och provade med 1Tons last 35,7 knop iallafall, ja är jättenöjd

Publicerat av Benny Gustafsson den 27 september 2014

Och så grodde idén om att bygga en egen båt?
– Ja, tidigare så byggde jag en ännu större båt och lärde mig en hel del på det också, säger Benny.

Har du byggt båten efter egna ritningar?

– Nej, eller ja, jo… Jag gjorde enklare ritningar efter bästa förmåga i ett simpelt datorprogram och det gick… ja det gick. Och så byggde, sneglade på ritningarna i datorn, korrigerade och byggde vidare.

På hösten 2014 hade Molly klar för sjösättning och en första provkörning.

– Det var fortfarande ett tomt skal och det enda som fanns ombord var det absolut nödvändigaste ratt provköra. Det var en motor, en ratt, ett reglage och en provisorisk bränsletank men inte så mycket mer, säger Benny.

Och det gick bra?
– Ja, det gick som jag hade hoppats och hon visade vad hon kan.

Och vad kan hon, Molly?
– Nu har jag hunnit bygga klatr det mesta men har en del arbete kvar på inredningen, säger Benny, fortfarande över telefon i skogsmaskinen.

Han fortsätter:

– Nu sitter det en turboladdad Volvo Penta D6 370 i motorrummet och den räcker till en toppfart på över 37 knop, säger Benny och fortsätter.

– Men det bästa är ändå att hon går lika bra i alla farter. Man känner aldrig om hon planar eller inte utan skjuter bara fram som ett spjut, effektivt och värdigt.

Enligt Bennys mätningar stannar bränsleförbrukningen på imponerande 1,3 liter per sjömil i 20 knop. Om han nöjer sig med att glida fram i 9 knop så kommer han undan med 1 liter per sjömil och i åtta knop går det bara åt 0,7 liter.

Idag kan Benny skymta målet och det jobb som återstår i inredningen ska klaras av inom kort.

Så nu undrar vi om det finns något som du så här i efterhand tycker att du skulle kunna ha gjort annorlunda eller bättre?
– Nej, säger Benny, det är inget akut som jag kan komma på nu.

Och vad säger omgivningen?
– Det finns många åsikter där ute. Molly drar blickar till sig och blir ofta det givna samtalsämnet. Många tycker att jag är knäpp som har byggt en så pass speciell och annorlunda båt.

Benny fortsätter:

– Men så har jag också stött på en kille som vill att jag ska bygge en likadan båt åt honom.

Så vad tänker du om allt som tycks när Molly kommer på tal?
– Inte så mycket faktiskt. Jag är bara nöjd med att ha en bra båt och medveten om att jag alltid har föredragit att gå egna vägar, avslutar Benny Gustafsson.

Molly

Längd skrov: 12,00 m
Bredd: 2,30 m
Vikt: ca 5 500 kg
Motor: Volvo Penta D6 370 hk
Bränsle: 2 x 170 l
Toppfart: +37 knop
Marschfart: 22 knop