Beneteau 38­ – fransos med finurligt inre

Inget huvudskott. Öppen planlösning och gott om svängrum. Det tillsammans med rappa seglingsegenskaper är vad Beneteau tror är framtiden.

Franska Beneteau lanserar en ny 38–fotare. Och när det gäller design med raka linjer, optimerade innerutrymmen och enkel design så går man all in. Man har till och med gått så långt att man slopar huvudskottet för att få extra luft och svängrum. Ytterligare en strategiändring ligger i marknadsföringen. Man låter en kvinna ensamsegla båten i reklamfilmen, fullt påklädd. Se reklamfilmen nedan.

Svårkategoriserad
Får man tro varvet ska nya 38-fotaren ha seglingsegenskaper utöver det vanliga. Beneteau, som har delat upp sina modeller i två tydliga kategorier – cruising och racing, vet nu inte i vilken kategori som den senaste nyheten ska placeras. Oceanis, som är förknippat med trygga, bekväma men långsamma skapelser kanske inte är rätt sorteringsfack för Oceanis 38? För även om nyheten väger 6 430 kg ska den vara allt annat än långsam.

Nåväl. Mest av allt utmärker sig båten dock med sin ljusa, luftiga och flexibla inredning. Längs styrbordssidan i salongen finns ett pentry med bra arbetshöjd som är utrustat med allt som den kräsnaste matmor uppe på torra land skulle önska sig och båten kan förvandlas till en trevlig dagseglare till fullfjädrad bobåt.

Öppen planlösning
Oceanis 38 finns i tre grundversioner. Day Sailer, Weekender och Cruiser. Från grundmodellen Day Sailer kan man (som ni kan se i videon nedan) bygga vidare med paketlösningar till weekender och vidare till Cruiser.

Finot-Conq står bakom designen och bland annat har de givit båten tydligt markerade slag (som snart är lika obligatoriskt på nyproducerade segelbåtar som luftsmorda skrov på motorbåtar), detta för utnyttjande av innervolym i kombination med vässade seglingsegenskaper.

Dubbla roder ska göra henne manövrerbar även vid stor krängning och ge en känsla av säkerhet. Ett modernt segelplan med en genua som har mycket litet överlapp är standard. Självslående fock och rullstor är tillval.


Båten visas i på Båtmässan i Göteborg den 1–9 februari

Teknisk fakta Oceanis 38:
Längd: 11,13 m
Bredd: 3,99 m
Vikt: 6 430 kg
Bränsle: 130 l
Vatten: 330 l
Pris: 1 395 000 kr
Mer info: www.oxbom.se.