Ferrari vs vattenskoter

)

Vattenskotrarnas utveckling mot bättre acceleration och högre toppfart fortsätter. 
I den videon blir en Ferrari 430 utmanad av en standard Sea-Doo.

Noll till hundra på 3,5 sekunder är snabbare än de flesta fordon kan jämföra sig med. Så väl på land som vatten. Under motorhuven på Belassi B3R Sport 315 sitter en trecylindrig, turboladdad fyrtaktare (1602 cc) på 315 hk som tillverkas av samma företag som tillverkar motorerna till Porsche.

Motorn är förstås en del av hemligheten bakom den sanslösa accelerationen. Detta krutpaket har ett extremt vikt/effekt-förhållande (0,875 hästkrafter per kilo ekipage). Men minst lika viktigt är greppet i en vattenjetmotor. En impeller greppar som bekant betydligt bättre än en traditionell propeller.
För att inte tala om det jämförelsevis usla greppet mellan landbackens däck och asfalt.

400 hk
I övrigt har Belassi B3R Sport 315 finesser som en effektiv broms i form av en skopa som fälls ner i aktern när man drar i handbromsen på styret. En finess som Sea-Doo tidigare har varit ensam om. Dessutom har man utvecklat ett säte som greppar tag om rumpan ordentligt när man frestar på i svängarna. Att bli avkastad vid en för skarp gir i för hög fart är annars ett ögonblicks verk.

Detta är världens vassaste standardskoter, Belassi B3R Sport 315. 

Den som tycker att noll till hundra på 3,5 sekunder och en toppfart på över 65 knop är för lamt kan lämna in sin Belassi B3R Sport 315 på trimning och öka på till 400 hästkrafter. En operation som innebär att man byter mjukvaran i styrboxen och som tar fem minuter. Max.

Nöjer man sig inte med 0-100 km/h på 3,5 sek så ska man satsa på en så kallad ståmaskin, alltså en Jetski.

Bra acceleration för pengarna får man också om man satsar på  motsvarande Jetski (ståmaskin) av samma märke. Den gör noll till hundra på 2 sekunder och då är det bara stridsflygplan som håller jämna steg.

Nu behöver man prompt inte ha en vattenskoter av märket Belassi för att man ska kunna accelerera ifrån det mesta. En vanlig vattenskoter räcker gott.
Filmklippet här ovan visar hur en Ferrari 430 blir svårartat ifrånkörd av en Sea-Doo.

Belassis vattenskotrar byggs i Österrike och såldes tidigare under namnet Benelli.

Belassi B3R Sport 315

Längd: 3,40 m
Bredd: 1,20 m
Vikt: 360 kg
Motor: Trecylindrig och turboladdad på
1602 cc och 315 hk
Stuvutrymmen: 82 l
Toppfart: +65 knop
Acceleration: 0-100 km/ på 3,5 sek
Pris: 213 900 kr
Mer info: www.88motorsport.se