Bavaria C42 – första intrycken från testen

Test_Bavaria_C42
Med en ny designer uppstår naturligtvis frågan – vad har det gjort för den nya generationen Bavaria? Här är första intrycken från testen av Bavaria C42.

Med en ny designer uppstår naturligtvis frågan – vad har det gjort för den nya generationen Bavaria? Här är första intrycken från testen av Bavaria C42.

Ut med legendariska Bruce Farr. In med den flerfaldiga världsmästaren Fabrizio Cosutti. Det är med andra ord ingen liten förändring som Bavaria har genomfört. Hamnens testlag håller som bäst på att testa nya Bavaria C42 – den första i raden av fyra modeller som ska utmanas under några intensiva dygn.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Bavaria C42 samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

Hur går det?

– Det går bra. Bohuslän bjuder på friska förhållanden med regn, blåst och sol i en härlig mix, säger Gustav Morin.

Hur har den nya designern satt sin prägel?

– Han en kappseglare ut i fingerspetsarna och det märks.

På vad sätt?

– Eller ja… Det märks inte så mycket vid en första anblick men desto mer man jämför sig med andra båtar. Cosutti har jobbat hårt på prestandan och det gillar vi såklart.

Så nu har han skalat av Bavaria från en bekväm cruiser till en hopplöst spartansk och på alla sätt obekväm racer?

– Nej för tusan. Han har ju fortfarande haft givna specifikationer att hålla sig till — specifikationer som fullkomligen skriker cruiser. Även om seglingsegenskaperna är vässade så är båten fortfarande rymlig, tung, bred och anpassad för mycket komfortabel semestersegling. Med det sagt förstår ni att den gode Cosutti ju har lite motvind i sitt arbete med prestandan.

 

Bavaria C42 är befriande lätt att hantera med liten besättning.

Den har bara fått lite mer form av ett strykjärn?

– Så kan man uttrycka det. Det blev väldigt tydligt när vi flög över båten med en drönare. Bavaria C42 är verkligen tokbred i aktern vilket förstås också märks invändigt.

Något mer som överraskar?

– Ja, båten är överraskande lätt att hantera även om man är ensam. Detta tack vare finesser som autopilot, rullsystem, självgående fock samt vinscharnas placering. Men allt är inte positivt. Komfort och prestanda kan som bekant krocka ibland. Mer om det i testen.

Som publiceras när?

– Inom ett max ett par dagar, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering – testen är nu publicerad.)

Se också:
Bavaria har styrfart igen