Ny familjekryssare – Bavaria 37 Cruiser

Bavaria Cruiser 37 sailing Bavaria följer upp sin nya 33-fotare med en lyxigare familjekryssare med samma designspråk på 37 fot.

Bavaria ligger ständigt i framkant och lyckas ta fram nya modeller som känns moderna. Även om skrovet på den nya 37-fotaren är detsamma som på den gamla 36-fotaren känns det som att en hel del har hänt. Kanske mest på utseendefronten.

Nya Bavaria 37 har ett nytt däck och överbyggnad och sittbrunnen har blivit större, det ska inte vara några problem för riktiga långskånkar att sträcka ut ordentlig på tofterna. En väsentlig ändring är också att man har valt att montera två mindre rattar istället för en stor. Det ger rorsman bättre känsla för båten då hen kan sitta hela vägen ut i lovart med god blick över hela båten och tydligt kan följa trimsvansarna i focken, samtidigt som hen kommer åt vinschen och kan optimera skotningen till den.

De dubbla rattarna skapar också en enklare passage mellan sittbrunnen och akterdäck, där det för övrigt finns en enorm nedfällbar badplattform – klassens största, sägs det.

Skrovet är som sagt detsamma som föregångaren men Bavaria hävdar att Farr har finjusterat saker och ting som ska vässa seglingsegenskaperna. Oklart hur dock.

Men det är ju knappast bara för funktionen man valt två rattar. Det är en trend att sätta dubbla rattar på allt mindre båtar, kanske för att de ska upplevas som större. Det här är något som varvet säkerligen känner sig tvingade att haka på. Men bäst för både seglingskänslan och för rymden i sittbrunnen tycker jag är att välja rorkult. Rejält mycket billigare lär det också vara.

Under däck har det också hänt en del. Förpiken får en bredare koj och akterhytterna eller hytten, beroende på vad man väljer, kommer att bli rymligare. Luftigt så det förslår ska det också vara tack vare stora sidoventiler och tre skylights som sitter på rad i salongstaket. Vi kan alltså konstatera att varven fortsätter att skapa än bekvämare båtar. Större och rymligare och med attribut som andas storbåt.

Här några seglingsbilder från föregångaren på 36 fot.

Den premiärvisas i höst på mässan på Orust och Gustavsberg. Orkar ni inte hålla er, besök www.bavariasverige.se.

Data Bavaria 37 Crusier:
Längd: 11.30 m
Längdvattenlinje: 9,90 m
Bredd: 3,67 m
Djuågående: 1,95 m (standard) 1,63 m (tillval)
Deplacement: 7 000 kg
Segelyta: 69 kvm
Vatten: 210 l
Bränsle: 150 l
Sthöjd i salongen: 1,90 cm
Designer: Farr Yacht design
Pris: 976 500 kr fritt varv ink. moms