Båtprofilens genombrott – då föll poletten ner för Josefin Olsson!

The Tokyo 2020 Olympic Sailing Competition will see 350 athletes from 65 nations race across the ten Olympic disciplines. Enoshima Yacht Harbour, the host venue of the Tokyo 1964 Olympic Sailing Competition, will once again welcome sailors from 25 July to 4 August 2021. 01 August, 2021 © Sailing Energy / World Sailing

Hamnens artikelserie – där vi lär oss av de bästa – fortsätter med enskilda händelser, tillfällen och erfarenheter som gjorde duktigt båtfolk ännu bättre. Dags för den nyblivna OS-silvermedaljören Josefin Olsson.

Det är främst, och inte helt överraskande, på kappseglings-banor runt om i världen som vår nyblivna OS-silvermedaljör har fått sina lärdomar. Fattas bara, när segling på denna nivå tar det mesta av den vakna tiden.

Fler artiklar i serien: 
Då föll poletten ner för Jesper Zander – motorbåtsmanövrering
Då föll poletten ner för Jimmy Hellberg – fortare och bekvämare i hårdvind!
Då föll poletten ner för Björn Hansen – stämningen ombord är allt!
Då föll poletten ner för Josefin Olsson – strategi och planering!
Då föll poletten ner för Liunda Lindenau – harmoni och samverkan

Så även vägen till OS i London 2012. Där och då var Josefin mest glad att ha lyckats kvala in. Väl på plats skulle hon mest ”se och lära”, som det hette, vilket ledde till en 18:e plats.

Inte nöjd!

– Men i samma stund som jag kom hem till Sverige igen så tändes en gnista. Jag hade ju sett hur Fredrik Lööf och Max Salminen tog OS-guld i Stare och hur Rasmus Myrgren knep ett brons i Laser. Jag kände mig inte nöjd, så jag gjorde en minst sagt omfattande analys av min insats i OS, säger Josefin.

Hon fortsätter:

– Jag förstod att planering och en tydlig strategi var nyckeln till framgång och att jobbet måste göras grundligt. Jag gjorde skisser, men framför allt ett excel-dokument där jag listade mina styrkor och svagheter i olika sammanhang. Det var allt från kryss- och länsfart till mental kapacitet och egenskaper i olika vindstyrkor. För att nämna en del…

 

En djuplodande analys och en tydlig plan banade väg för Josefins OS-silver.

Och det blev avgörande på din väg mot OS-silvret?

– Ja, jag visste var jag stod då och gjorde en plan för var jag ville vara vid tiden för OS. Under resans gång kunde jag gå tillbaka och kolla dokumentet om jag kände att utvecklingen stampade eller om jag blev osäker på om jag var på rätt väg.

Så en en noggrann analys och en tydlig plan är ditt tips för att nå dit man vill?

– Absolut. För mig har det bevisligen funkat och jag tror det är en bra metod oavsett vad man håller på med.

Har du någon bra lärdom till oss vanliga dödliga som vi kan ha nytta av till sjöss?

– Ja, jag fick ett genombrott, eller poletten föll verkligen ner om man säger så, under en kappsegling på havet utanför Långedrag våren 2009. Plötsligt var jag väldigt snabb på länsarna, så pass att bland andra en OS-meriterad finsk konkurrent med tränare kom fram till mig och var imponerade efter seglingarna.

Josefin fortsätter:

– Anledningen till att jag, där och då, fick ett genombrott och plockade båt efter båt på länsarna var att jag hittade en känsla och en tajming i vågor och vind som jag inte hade haft tidigare. Lärdomen är alltså att man inte ska underskatta länsen utan att segla aktivt, leta efter lägen och fart.

Roligare segling

– Sammantaget är mitt hetaste tips att ge uppgiften, oavsett om det gäller enskilda ben i kappsegling eller annat, det engagemang som det förtjänar. I segling är känsla och tajming allt. Sök farten aktivt och du ska se att all slags segling blir så mycket roligare avslutar Josefin Olsson.

Foto: Sailing Energy / World Sailing.