Båtmässan för hela familjen

Allt för sjön öppnar lördagen 28 februari 2009 på Stockholmsmässan, Älvsjö. Nya båtar, tillbehör, senaste sjömodet och aktiviteter för alla åldrar. Antalet utställande företag, ca 500, är oförändrat jämfört med förra året. En avdelning som ökar är tillbehörsavdelningen som nu är en av Europas största.

Allt för sjön är mässan som visar upp det mesta för båtlivet. I stort sett samtliga marknadens aktörer finns på plats.

– Besökaren kommer att uppleva en fullmatad vårmässa med många nya båtar, och en tillbehörsavdelning som slår rekord i år. Vi kommer också att ha många intressanta seminarier att gå på. En stark attraktion blir också Ericssonbåten, 1:an, som ställs ut i fullskala. Den lär bli en riktig publikmagnet, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

Förutom att se den 25 meter långa Ericssonbåten kan publiken göra ett virtuellt besök i Volvo Ocean Race Stop Over. Det är en jätteanläggning som kommer att byggas upp på Skeppsbron i Stockholm där alla VOR- båtarna ska ligga mellan den 14 – 25 juni 2009. I montern finns också ett VOR-café.

En annan intressant händelse som publiken kan ta del av är den resa som äventyraren Ola Skinnarmo har framför sig. Han kommer att segla med den nya båten Explorer of Sweden genom hela Nordostpassagen i sommar. Om den resan och andra äventyr kommer Ola att dela med sig av till besökarna.

Barnens avdelning blir välfylld i år med spännande aktiviteter och roliga tävlingar. Ett exempel är Milko Box Cup där ingenjör Lundström låter barn och föräldrar skapa sin egen farkost av mjölkpaket och tävla med dem i en vattenränna. De kan också prova på att paddla kajak och segla radiostyrd segelbåt.

– Mängden av tillbehör i Charlie-hallen verkar slå rekord i år. Den har blivit en av norra Europas mest välfyllda tillbehörshallar, konstaterar Marie-Louise Johansson, säljare på Allt för sjön. Här finns allt från vattensporter, säkerhet, vattenleksaker, kläder, skor, resor, utbildning och tampar till många nya elektroniska tillbehör.

– Det som egentligen drar flest människor ut i skärgården är själva upplevelsen. Att få umgås med familjen eller goda vänner i en avkopplande miljö är själva kärnan i den upplevelsen. Den känslan vill vi bjuda alla de besökare på som kommer till Allt för sjön mellan den 28 februari och 9 mars, säger Thomas Sandberg.

Fakta om Allt för sjön
– Allt för sjön anordnas nu för 74:e gången. Den första hölls 1922 i Saltsjöbaden. Produkter som visas är segelbåtar, motorbåtar, jollar, styrpulpetbåtar, roddbåtar, RIB/gummibåtar, trailers, bryggor, in- och utombordsmotorer, motortillbehör, kanoter, vattensport, båttillbehör, elektronik, båtcharter, turism, segelmakare, sjökläder och många aktiviteter. Evenemanget hålls i hallarna, Alpha, Bravo och Charlie.
– Stockholmsmässan anordnar två båtmässor om året.
– Scandinavian Boat Show (”den mindre mässan med de större båtarna”) anordnas årligen i början av november.
– Allt för sjön (”den större mässan med de mindre båtarna”) anordnas årligen i början av mars.
– Stockholmsmässan AB står som arrangör för Allt för sjön i samarbete med Sweboat – Båtbranschens Riksförbund.