Båtliv på vintern – de många möjligheternas årstid

Tid för båtvård och vintervila. Eller så kan man bara fortsätta med alternativa sätt att använda sin båt. Här sammanfattar vi det bästa av kreativa, inspirerande samt knäppa sätt att idka båtliv på vintern.

Vattensport-vinter
Vattensport och båtliv på vintern kräver en god portion kreativitet.

Båtliv på vintern kräver förstås ett visst mått av kreativitet. Att man söker upp isfritt vatten eller att man hittar alternativa sätt att använda sitt flytetyg. Som ett ökänt gäng äventyrslystna pojkar från Cormorant, Minesota som tycker att vintern är den bästa årstiden för vattensport. Något som de också är tydliga med i sin Youtube-kanal Cormorant Boys TV.

Cormorant Boys från Minesota menar att vintern är bästa tiden för båtliv och vatten sport.

En annan kreativ lösning är att som spanjoren Aniol Serrasolses kasta sig rakt ut för vintriga alper med sin kajak. Se när den spanska kajakpaddlaren Aniol Serrasolses tar sig ner mer än 25 kilometer med kajak från Chiles snöiga vulkantopp i Araucanía-regionen, genom en skog som kulminerar i en sjö där han också lyckas dra av världens första dubbla kickflip på en kajak!

Spanjoren Aniol Serrasolses kasta sig rakt ut för vintriga alper med sin kajak.

Och så för all del – ta för den delen surfing-gurun Levi Siver och ta brädan till backen. En man som verkar ge blanka fanken i om han flyger fram på vatten, is eller snö.

Nej, man måste inte ha öppet vatten för att kunna vindsurfa.

Minst lika roligt kan man också ha om man kastar sig ut för backarna med sin katamaran. En galen tanke –det må vara – men en ide som bevisligen funkar om man bara tänker och agerar utanför boxen.

Nu behöver man förstås inte vara fullt så våghalsig för att idka båtliv på vintern. För de flesta kanske det ligger närmare till hands att helt enkelt låta sin familjebåt ligga i över vintern för att kunna ge sig ut på en sjötur när andan faller på. Något som Hamnen är en ivrig påhejare till och som vi ting ett helhetsgrepp om i ett inslag om vad man bör tänka på.

Hamnen är en ivrig påhejare när det gäller båtliv på vinter men det finns en del att tänka på.

Missa heller inte reportaget om när hamnens utsända båttestare bryter sig fram i en frusen finsk skärgård. En svår kamp med en Buster Magnum M5 i tio centimeter tjock is och där vi pendlar mellan hopp och förtvivlan. På Hamnen backar vi sällan för en utmaning. Men här ska det erkännas att uppdraget kändes en smula motigt. Närapå både dumdristigt och omöjligt, för att vara helt ärlig.

Hamnens uppdrag att testa Busters senaste nyhet i 10 centimeter tjock is balanserade på gränsen för vad som är vettigt. 

Hur det gick? Se videon närmast ovan!