Barracuda – helt brutal flygande stridsvagn

I avdelningen för råa, tuffa, stryktåliga och på alla sätt brutala båtar är irländska Barracuda ett mycket starkt kort.

I grunden är irländska Barracuda ett 13 meter långt skrov med 22 graders bottenvinkel i aktern som slutar i ett 70 grader vasst skrov längst fram. Som extra krydda har det också begåvats med flera strategiskt utplacerade slag (chines) som ger önskad stabilitet i alla lägen.

Se videon när Barracudan testas i stormvindar och fem meter höga brytande vågor!

För att ytterligare anpassa båten för sitt ändamål, militära och brottsbekämpande uppgifter, så är den också bestyckad med finesser som inte brukar finnas på renodlade fritidsbåtar. Eller vad sägs till exempel om ett dolt maskingevär som hanteras med en fjärrkontroll. Och som kommer upp tur en lucka i fördäcket om osämja skulle uppstå på fjärden?

Listiga tilläggningar
Till finesserna hör också den minst sagt kraftiga avbärarlisten som påstås rädda skrovet (åtminstone det egna) även vid den klantigaste av tilläggningar.

I övrigt utlovas sjöegenskaper av toppklass även i värsta tänkbara väder. I hytten finns det fjädrande racingstolar med säkerhetsbälten för tre besättningsmän och lika många passagerare.

De 1 150 hästkrafterna i motorrummet, som är fördelade på två feta dieselmotorer och som i sin tur antingen är kopplade till raka axlar eller vattenjet-aggregat, räcker till en toppfart på mellan 35 och 45 knop beroende på last och utrustning. 

Den irländska tillverkaren heter Safehaven Marine och har rykte om sig att testa stridsvagnar till båtar hårdare än någon annan innan de släpps ut på marknaden.

Se när Safehaven Marine utför sina minst sagt tuffa tester!

 

Barracuda

Längd ö a: 13,70 m
Längd skrov: 13,00 m
Bredd: 3,85 m m
Bredd (med avbärarlist): 4,20 m
Djupgående: 1,15 m (0,85 m med jetdrift)
Vikt: 9 500 – 12 500 kg (beroende på utrustning)
Rek. motorstyrka: 2 x 575 hk
Toppfart: 40 knop
Bränsle: ca 1 000 liter
Besättning: 2-3
Passagerare: 3-4
Mer info: www.safehavenmarine.com