Barnfamilj räddad från sjunkande klenod

LovisaTvåbarnsfamiljen och farfar klarade sig oskadda men den fantastiska Kosterbåten från 1897, som renoverats till toppskick under 40 år, sjönk till botten under torsdagens start i familjeseglingen Gullviverallyt.

– I en kraftig vindby krängde båten ner rejält och tog in vatten. Båten sjönk på tio sekunder, den bara försvann under oss. Som tur var reagerade vi väldigt snabbt och lyckades få ut vår son Neo som var långt inne i ruffen, skriver pappan i familjen på Gullviverallyts Facebooksida strax efter händelsen. 

Larmet om att en båt höll på att sjunka vid Grinda kom in till Sjö- och flygräddningscentralen vid 12:32 under torsdagen.

Båten ska ha vattenfyllts på nolltid. Först sittbrunnen och sen hela ruffen. 

Hela besättningen tvingades att hoppa i vattnet men samtliga kunde snabbt plockas upp av båtar i närheten och ingen kom till skada. 

– De möttes upp av ambulans för att det är kallt i vattnet och det blåser men det var ingen fara med någon av dem, säger Lars Nilsson, räddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, till Svt nyheter.  

En kulturskatt som gått till botten
Kostern ”Lovisa” från 1897 var en av de första båtarna att starta i Gullviverallyt som är en av Sveriges största familjekappseglingar. Den går under fyra dagar genom Stockholms skärgård, anordnas varje år och är omåttligt populär med hundratals deltagare.

Idag var seglatsen utmanande med hårda vindbyar. Det behöver vanligtvis inte betyda att det är någon större fara att framföra en segelbåt, men så är den här båten heller inte särskilt vanlig.

– Det är en snabb båt för sitt mätetal som seglar väldigt väl, inte minst tack vare en mycket kompetent besättning. Många trodde att den nog skulle vinna dagens etapp på handikapp, men så blev det inte. Båten är bred och väldigt stabil men om det vill sig så illa att den börjar ta in vatten så kan det uppenbarligen gå väldigt illa väldigt snabbt, säger en deltagare i kappseglingen till Hamnen.se och tillägger:

– Framförallt är ju alla otroligt lättade att ingen kom till skada, men det är tragiskt att en av Sveriges äldsta och vackraste segelbåtar har gått till botten. Vi lider med ägaren. 

Här seglar Kostern Lovisa på sina hemmavatten i lugna vindar.

Ägaren har renoverat Lovisa under nästan 40 års tid och har prisats för denna kulturgärning.

Lovisa sjönk vid Grinda och ligger troligen på cirka 40 meters djup.