Barcelona World Race – på två man runt jorden

För några av världens främsta seglare blir årets nyårsafton något utöver det vanliga. Då startar double handed- racet Barcelona World Race som går non-stop-runt jorden.

I årets upplaga ställer åtta båtar upp och de ska segla kortaste möjliga väg runt globen med start och mål i Barcelona, vilket borde bli cirka 23 000 sjömil.

Det är en overklig tanke för många att lämna land i tre månader. Inte minst i ett kolfiberskal som varken har pentry eller ordentlig toalett.

Vissa besättningar har förberett sig länge och justerar detaljer under mellandagarna. Andra mindre lag stressar in i det sista för att få klart båt och besättning för att klara världshaven. I videon ovan får träffa flera av dem, vi får följa med till havs och under en hel dag av föreberedelser som visar att livet som professionell shorthanded-seglare knappast bara handlar om segling. 

Hugo Boss kom tvåa i racets förra upplaga och är heta kandidater till segern i år.

Hugo Boss är en av de bäst förberedda lagen med en av de mest erfarna besättningarna med brittiska Alex Thomson och spanska Pepe Ribes. Det lär bli en ganska munter seglats om allt går väl. Jag har själv seglat med båda två och kan vittna om att Alex är en vildhjärna av rang som gärna bjuder på sig själv och ofta har energiska idéer (se inte minst the mastwalk). Pepe Ribes är Spaniens motsvarighet till Magnus Olsson – alltid något att kommentera, alltid ett garv till hands.

Deltagarna
Cheminées Poujoulat: Bernard Stamm och Jean Le Cam
GAES Centros Auditivos: Anna Corbella och Gerard Marín
Hugo Boss: Alex Thomson och Pepe Ribes
One Planet, One Ocean & Pharmaton: Aleix Gelabert och Didac Costa
Renault Captur: Jörg Riechers och Sébastien
Neutrogena: Guillermo Altadill och José Muñoz
Spirit of Hungary: Nandor Fa och Conrad Colman
We are water: Bruno Garcia och Willy Garcia

Läs om chefredaktören Gustav Morins seglats med Hugo Boss från England till Barcelona (från 2011). All info finns på www.barcelonaworldrace.org.