Barcelona World Race: Kap Horn om babord

 

Två glada sjömän rundade Hornet idag. Efter 60 dygn från starten i Barcelona rundade ledarduon Daiman Foxall och Jean Pierre Dick Sydamerikas sydligaste ö. De leder därmed Barcelona World Race. Endast fem besättningar är kvar i racet, fyra har brutit.

 

En albatross sveper runt Kap Horn där ledarna i Barcelona World Race rundade på torsdagsmorgonen. Foto:O. Van der Walle – Bluegreenpictures

Kap Horn. Sydamerikas sydligaste ö är något, som det brukar heta, seglarnas topp av Mount Everest. Hela tuffa Södra Oceanen är avklarad och med en babordsgir lämnar man isbergen, nollgradigt vatten och de riktigt hårda vindstyrkorna för att ge sig in i Södra Atlanten. Det känns som att komma hem igen, kan hamnen.se intyga.

Daiman Foxall och Jean Pierre Dick ombord på Open 60-båten Paprec Virbac 2 rundade Kap Horn 06:20 GMT torsdagen den 10 januari. Medelfarten mellan Gate 5, Cook Strait och Gate 6, Kap Horn i nonstop-seglingen jorden runt Barcelona World Race låg på 12, 6 knop.

Dagen före rundningen lät Daiman meddela:

– Vi närmar oss slutet på en väsentlig del av vår jordenruntkappsegling. Nu är det vår sista dag för oss här nere i Södra Oceanen, så vi ska göra det bästa av den. Det är soligt och bra väder och vi har kurs rätt på Kap Horn. Livet känns bra.


En bild på ett isberg tagen från Paprec Virbac 2 före rundningen av Kap Horn

Många båtar och besättningar har haft problem i denna tuffa jordenruntkappsegling. Fyra båtar har brutit varav tre orsakade av mastbrott. Flera har haft skador där de tvingats in till reparationer i nödhamnar. En av dem är tvåan Hugo Boss med britterna Alex Thomson och Andrew Cape. De ligger drygt 1 000 sjömil bakom ledande Paprec Virbac 2.

Hugo Boss har för tillfället bättre vindförhållanden och knappar in på ledarna, trots att de nyligen var tvungna att ta ner storseglet för reparation.

 

Dag 60 – Januari 9, 14:00 GMT ? Position med antal sjömil upp till ledarna.

1. Paprec-Virbac 2 – Jean Pierre Dick / Damian Foxall – 0

2. Hugo Boss – Alex Thomson / Andrew Cape – 1029

3. Temenos Ii – Dominique Wavre / Michele Paret- 2868

4. Mutua Madrilena – Javier Sanso / Pachi Rivero – 3021

5. Educacion Sin Fronteras – Servane Escoffier / Albert Bargues – 3528

 

www. barcelonaworldrace.org