Längre surftid med bärplansbräda

Hawaiianen Laird Hamilton lever för surfing i alla dess former och tar ständigt sporten till nya nivåer. Nu har han gjort det igen. Bokstavligt. Se den härliga videon där han lyckas surfa i en minut utan avbrott tack vare sin bärplansbräda.

Men att surfa med en bärplansbräda, så kallad foilsurfing, är knappast något nytt. Det var redan för tio år sen som denne nytänkande Hawaiian började med att flyga runt på vågorna.

Hans mål var då som nu att hitta vägar att surfa på världens största vågor. Ett problem var då att få upp tillräcklig fart för att hinna ikapp vågorna. Att paddla ikapp var långt ifrån tillräckligt varför man uppfan ”tow-in surfing”, vilket betyder att man likt en vattenskid- eller wakeboardåkare får skjuts av en vattenskoter in mot vågen. Sen släpper man linan och börjar surfa på vågen.

Ett måste för att klara av farterna och hålla brädan kvar under fötterna var att sätta fotstroppar på brädorna.

Foilbrädan gör färden mindre skumpig, ”det känns som att flyga på en magisk matta” säger en av surfarna i videon nedan. Eftersom den skapar mindre motstånd genom vattnet gör den det också möjligt att surfa längre på vågorna.

En klassisk video som visar när Laird Hamilton började med foilsurfing.

Ska han nånsin komma ut från vitvattnet? En video som visar när Laird på allvar slog igenom som storvågssurfare.

Galnaste surfbilderna från filmen ”Laird”.