Axopar 45 – tre varianter på ett och samma skrov

En väl skyddad allvädersbåt, en hybrid samt en renodlad solskensglidare. Och allt detta på ett och samma grundrecept. Men vänta bara – det kommer mer.

Axopar_45_inledningsbild
Axopar 45 Cross Top är en hybrid mellan en öppen och en stängd båt.

Ett genialt sätt att variera ett grundrecept? Det är frågan som låter vi hänga i luften medan vi konstaterar att Axopar nu – och sin vana trogen – lanserar en andra samt en tredje variant på ett och samma skrov.

Se också:
Test: Axopar 45 Cross Cabin – frisk satsning i hyttbåtsdjungeln
Axopar 45 – första intrycken från testen

Ute – fast egentligen inne

Det hela bygger på deras stolta flaggskepp – Axopar 45 Cross Cabin – som Hamnen redan har testat och som vi har konstaterat går sin egen väg gällande det mesta. Inte minst genom att på ett sinnrikt sätt vara en stängd båt som med enkla medel kan öppnas upp.

En öppen båt som ändå ger dugligt skydd mot väder och vind. Så kan Axopar 45 Cross Top beskrivas.

Inne – fast egentligen ute

I fallet med efterföljaren Axopar 45 Cross Top är konceptet det omvända. En öppen båt som tack vare likheterna med nyss nämnda Cross Cabin känns föredömligt skyddad från väder vid förarplatsen när så behövs. Men som likväl är märkbart luftig i resten av sittbrunnen.

Mest bara ute

Rörigt? Vänta bara för det blir värre. Det tredje varianten på samma grundplåt heter Axopar 45 Sun Top och är som namnet antyder en riktig solskensracer som riskerar att leverera frisk luft i överflöd på våra breddgrader. Men som troligtvis blir storsäljaren på varmare platser.

Gluggen mellan vindrutan och taket – däri ligger den stora skillnaden mellan Axopar 45 Sun Top och Cross Top.

Hela spannet

Med detta har Axopar också på ett slugt sätt skapat en variant för alla slags klimat. Detta med frestelser för såväl den kurigaste och mest ovädersbenägna båtfararen av alla nordbor till den stekigaste av alla solbadare kring Medelhavet.

Djärv och annorlunda

Grundplåten är annars en järv skapelse som sticker ut med finesser som måsvingar, utfällbara fribord och dubbla steg. På akterspegeln trängs trippla Mercury V8 300 Verado-motorer som enligt uppgift ska räcka till entoppfart på 50 knop.

Förvånansvärt temperamentsfull

Till detta kommer, som Hamnen konstaterade i testen av Axopar 45 Cross Cabin, ett lättdrivet skrov och köregenskaper som nästan kan beskrivas som sportiga – storleken till trots. Som glömmer man lätt att man faktiskt rattar en båt på 14 meter.

Det kommer mer…

Den som inte tycker att tre varianter på samma skrov räcker får invänta 45 XC T-Top och 45 XC Spyder som enligt uppgift ska presenteras inom en snar framtid.