Äventyr – nittonåringens ensamsegling över Stilla havet

Del 1. Ung, driven och äventyrslysten. Men också sansad, metodisk och handlingskraftig när så behövs. Det är goda egenskaper när man blott 19 år gammal ska segla över Stilla havet på egen hand. Se videon!

19-aringensam-Silla-havet
19-årige Garrett selar ensam över Stilla havet.

En video bland otaliga andra om någon som har kastat loss för långsegling. Skulle man kunna tro – men det som skiljer denna från flertalet andra är framför allt tre saker. Det handlar om en kille på blott 19 år med en ovanligt ödmjuk och avspänd framtoning som återger vardagen till havs rakt upp och ned utan att något är det minsta tillrättalagt.

2 400 äventyrliga sjömil

Vi får sålunda hänga med när Garrett kastar loss från Hawaii med sikter inställt på Franska Polynesien. En tripp på 2 400 sjömil med land utom sikte i 25 hela äventyrliga dygn – minst. Och där början av seglatsen går helt enligt plan för att sedan bjuda på betydligt mycket mer medvind än vad man brukar kunna räkna under denna rutt.

Vikten av att sjöstuva

Men detta ska förstås vända och snart nog dyker den ena utmaningen upp efter den andra där allt från stiltje och läckage i taket, till svårigheter att sova bara är några exempel. Vidare ska den unge äventyraren bli bryskt påmind om vikten av att sjöstuva prylarna inne i båten ordentligt.

Garrett kastar loss från Hawaii med sikter inställt på Franska Polynesien. En tripp på 2 400 sjömil med land utom sikte i 25 hela äventyrliga dygn – minst. 

Men mest av allt är detta en befriande prestigelös videodagbok om hur vardagen till sjöss och om vad som händer med båtar och ensamseglare under långa tider till sjöss. En tillvaro som Garrett har en ovanligt sansad och nykter syn på – än så länge. För när han stänger av kameran för sista gången i detta avsnitt återstår fortfarande åtskilliga dygn till havs. Dygn som han återkommer till i del 2 och 3 av sina videodagböcker.

Trivs i skitväder

Båten som han selar är en amerikansk Nor’Sea 27, eller Norsea 27 som den också kallas. En liten men robust cruiser som designades av Lyle Hess och som har rykte om sig att vara särdeles sjöduglig. Inte minst när havet är på sitt allra mest upprörda humör.

Se videon!