Avbruten delsträcka i "Raiden"

Med obefintlig vind över Ålands Hav, avbröts den nionde delsträckan av Archipelago Raid tidigt tisdag morgon. Vinden ökade under förmiddagen och båtarna gav sig i väg i bra takt från Fejan till Sandhamn, tisdagens sista anhalt.

 

Deltagarna startade den femte dagen av Archipelago Raid i magisk soluppgång klockan 03.00 från Rödhamn, Åland, för att återigen korsa Ålands Hav till Stockholms skärgård.

Efter två timmar på ett spegelblankt hav beslutade tävlingsledningen att avbryta etappen och bogsera båtarna till Fejan i Stockholms nordöstra skärgård. Sedan 11.30 seglar de 20 deltagande katamaranerna mot Sandhamn. Det blåser cirka fyra till fem meter/sekund.

Den franska duon på Team Kalix leder fortfarande fältet. Trött men nöjd med sin insats kommenterar skepparen Eric Proust: ”Vi har haft jättebra förhållanden och det är en superb tävling!

Det är några riktigt intressanta deltagare i tävlingen; Team Thule [Sverige] är mycket bra på att navigera, RBSC Huysman [Belgien] är snabb i kryssen och X-Leisure [England] är som en bomb hela tiden!”

Den världsberömda soloseglaren Ellen MacArthur, BT, är för närvarande nia i totalplaceringen. MacArthur och besättningsmannen Greg Homann hade en bra start från Fejan idag och tog ledningen i 10 knops fart i kryssen.

”Vi är verkligen glada att delta i Raiden. Det är mycket taktik involverat, vilket är intressant. Vi är inte vana att segla på den här typen av båt och vi lär oss mycket. Och vi skrattar mycket. Vi är så trötta men skrattar fortfarande, vilket ger oss en energi”, sa Ellen MacArthur i gott mod före starten från Fejan.

 

Onsdagen den 18 juni, går båtarna i mål utanför Djurgården under eftermiddagen.

 

Ställning de 12 första båtarna efter åtta delsträckor

1. Team Kalix, Eric Proust & Romain Motteau – Fra

2. Team Thule, Martin Strandberg & Johan örtendahl – Swe

3. X-Leisure, William Sunnucks & Simon Farren – UK

4. Team BLUE Oceans, Conrad Humphreys & Ryan Crawford – UK

5. RBSC Huysman, Patrick Demesmaeker & Michel Proot ? Bel

6. Team Garmin, John Bäck & Gustav Morin – Swe

7. One Design Center, Martin Hållsten & Malcom Hanes – Swe

8. SWE 558, Ola Person & Tomas Westergren – Swe

9. BT, Ellen MacArthur & Greg Homann – UK/Aus

10. Dare 2, Vincent Andre & Alessandro Vercio – Belg/Ital

11. N-Group, Matti Nieminen & Mikko Nieminen ? Fin

12. HH-Marin, Thomas Ekefalk & Carl Johan Söder ? Swe