Atlantis 38 – tuff italienska som ska fungera i Norden

Atlantis är en italiensk 38-fotare som ska fungera lika bra i nordiska vatten.
Atlantis är en italiensk 38-fotare som ska fungera lika bra i nordiska vatten.

Atlantis är en italiensk 38-fotare som ska fungera lika bra i nordiska vatten.En italiensk båt som ska funka lika bra i Norden som i Medelhavet. Ja, kanske. Tack vare ett stort tak över sittbrunnen med takluckor ska man få det bästa av två världar med Atlantis 38.

Italienska Atlantis 38 är en ny tuff och lyxig båt i segmentet enorm daycruiser med boutrymmen. Det italienska varvet är knappast ensamma om sin idé att skapa en luftig båt som tack vare ett tack ska fungera även för oss som måste stå ut med kyla och regn med jämna mellanrum. Både Windy, Bavaria, Sealine, Princess med följer samma koncept.

Atlantis_taklucka

Kanske har Atlantis tagit sin jakt på frihetskänsla ett bebissteg längre  än konkurrenterna då takluckan är en så kallad ”soft-top” på 1,3 x 1,8 meter. Därtill kan man ta bort sidorna mellan vindrutan och taket.

Detta är knappast en ligga med handen-i-vattnet-båt. Ståhöjden under däck är två meter och friborden är därför höga. Ändå tycker jag att båten ser ganska tuff ut, kanske tack vare de fräna  ventilerna i skrovet men tuffa färgval gör också sitt.

Partybåt
Fokus har legat på sociala ytor och sittgruppen sträcker sig hela vägen till aktern. Inga problem att få plats med sex personer kring middagsbordet. Alternativt en stor solbädd. På styrbordssidan finns diskho, grill och kylskåp.

Inredningen rymmer en salong med soffa och bord som kan omvandlas till en femte koj. Övriga sover i dubbelkoj i aktern eller ”owners cabin” i fören.

Relativt snabb
Båten levereras med dubbla Volvo Penta D4 på antingen 260 eller 300 hk vardera. Det sistnämnda montaget ger en toppfart på 35 knop och marschfart på strax under 30.

Atlantis-varvet hävdar att detta är en av klassens smidigaste och enklaste att köra. Det låter jag vara osagt men med de skyhöga friborden har den säkerligen vindfång som en segelbåt med töjen uppe, så att välja till Volvo Pentas joystick för hantering i hamn kan nog vara klokt.

Data:
Längd: 11,62 (loa) m

Bredd: 3,55 m
Kojer 2+2+1
Motor: 2 x VP-D4 260 hk / 2 x VP-D4 300 hk
Toppfart: 35 knop

Mer info:
www.atlantisyachts.it
www.italmarin.no

Atlantis förarplats
Atlantis 38 akter och sittbrunn