Återigen gratis att skrota sin båt

En ny skrotningspremie har klubbats. Nu finns återigen möjligheten att kostnadsfritt lämna båtvrak till skrotning.

Båtskrotningsfesten fortsätter. Båtar upp till tre ton kan till och med den 31 december, eller så länge bidraget räcker, lämnas för skrotning och återvinning.

Tack vare en skrotningspremie från Havs- och vattenmyndigheten kan Båtskroten erbjuda denna service i samarbete med Sweboat och Stena Recycling AB. Svenska Båtunionen är också med på ett hörn.

Allt är gratis för båtägaren utom sanering från skadliga ämnen samt frakt, vilket såklart kan bli en dyr historia om båten är stor och avståndet långt.

Ämnet båtskrotning har upprört en del som anser att det är slöseri med resurser. Varför inte rusta upp de fina gamla båtarna? Eller varför inte återanvända skroven som flytmaterial till bryggor? Så går några tankar hos insändarskribenter.

Andra sidan menar att det är svårt att bli av med sin gamla båt, även om man vill skänka bort den.

Båtskrotens uttalade mål är att hjälpa folk att ta hand om sina båtvrak istället för att lämna dem i naturen.

Båtskroten på Muskö demonterar båtar av alla möjliga slag. Foto: Anneli Karlsson Sjöhistoriska museet.

Alla samarbetspartners arbetar under namnet Båtretur och hjälper till med hela processen att ta hand om en uttjänt båt oavsett om man är privatperson, båtklubb, försäkringsbolag, fastighetsägare, båtvarv, kommun eller annan aktör.

Båtretur har avtalat med Båtskroten Sverige AB om att drifta ett nationellt system för båtåtervinning. I nätverket finns transportörer i hela landet och ett 25-tal anläggningar för återvinning. I avtalet med Båtskroten har Båtretur säkerställt att man som kund normalt inom fem arbetsdagar ska få en offert och förslag på återvinning av sin båt. Hämtning sker i regel inom 5 till 10 arbetsdagar.