Askeladden C75 Cabin - den nya måttstocken?

Askeladden C75 CabinMed sin nya C75-serie ska Askeladden sudda ut hyttbåtens tråkstämpel. Med sportiga linjer, extrem v-botten och fyra kojplatser ska C75 Center Cabin bli bäst i klassen.

Askeladden byter stil och satsar på ”premium” och vill bli en trendsättare för sport- och hyttbåtar i sjumetersklassen.

Målgruppen är sportiga familjer som vill göra snabba dagsturer, kanske stanna över natten ibland och få en lång säsong. Det finns två kojer i fören och matbordet och sofforna i hytten ska kunna förvandlas till två extra kojer.

Skrovet är ovanligt kraftigt vinklat, hela 25 graders vinkel i aktern. Det lär skära vågorna fint och ge en bekväm gång men frågan är om det blir trögt upp i plan och vingligt i hög fart. Askeladden menar att de löst ”problemet” med många steglister som ska lyfta skrovet ur vattnet och ge det en lätt gång. De yppar till och med epitetet höghastighetsskrov och säger att farter kring 50 knop med en 300-hästare är fullt möjligt.

Fint akterdäck
Hytten har en stor glasad dörr till akterdäck och ett väl tilltaget akterdäck med snyggt stuv för hela fem fendrar och en utfällbar sits om babord.

De två badbryggorna har väldigt enkel access då durken är i samma plan. Fint också med grabbräcken runt hela badbryggan.

Redan i standardutförande ska båten vara någorlunda rikligt rustad med spoltoalett och septiktank, pentrydel, dusch på badplattformen och laminatträ på akterdäck och i hytten.

Spännande
Enligt skisserna kan jag tycka att takluckan ser väl liten ut och det syns heller inga grabbräcken på rufftaket, men i övrigt ser detta ut som en mycket spännande båt som vi hoppas få testa så snart den kommer i vatten och då konstatera om den har en chans att bli bäst i klassen.


Tekniska fakta Askeladden C 75 Cabin:

Längd: 7,45 m inkl. plattform
Bredd: 2,55 m
Vikt: 1.650 kg
V-botten: 25˚
Motor: Suzuki DF150 – DF300 XL
Tank: min. 230 L
Vatten: 40 L
Septiktank: 40 L
Fart: 33 knop med Suzuki DF 150, 43 knop med Suzuki DF 250.
Pris: från ca 600 000 kr.
Svenska återförsäljaren är Marindepan.se.